Jedinečná dovolená Franka Derricka, 82 let

Frankie Comes to Hollywood!
 
„Dvaaosmdesátiletý muž v pouštních maskáčích a s hřívou bílých vlasů do půli zad, jehož košile byla tak křiklavá, že ji nešlo přehlédnout ani na letišti, kam po celý den přilétala letadla s turisty vracejícími se z dovolené na Havaji a z Acapulca, kráčel k přepážce na odbavení.“ Těmito slovy začíná Jedinečná dovolená Franka Derricka, co už je mu zase o rok více
 

Kdo ještě nezná Franka Derricka, má možnost jej poznat v prvním díle, tak si o něm něco málo přečtěte 🙂 Nyní se Frank se vydává na záchrannou misi a je jen otázka, co nebo kdo se tam bude zachraňovat. L.A. si totiž zaslouží jedině příběh hodný filmového plátna!
Frankův život se nijak závratně po odchodu Kelly Christmasové nezměnil. Znovu zabředává do zajetých kolejí a žije svůj obyčejný vdovecký život.

„Jediným důvodem, proč se letos Frank obtěžoval se snesením stromku a ozdob z půdy, bylo tušení, že kdyby sousedé neviděli za oknem Frankova obýváku světýlka na vánočním stromku, volali by policii, která by vykopla vstupní dveře v domnění, že Frank zemřel.“ (s. 57)

Pak se ale jedním telefonátem všechno změní. Jeho dcera Beth mu oznámí, že se rozešla s manželem a navíc podstupuje náročnou léčbu. Frank je mužem činu a jeho holčička potřebuje pomoct. Navíc z toho kouká dobrodružství 🙂 Neváhá tedy a i za cenu, že by se z něj mohl stát bezdomovec, začne spřádat plány na odlet.
Samozřejmě, že to není jen tak – v 82 letech se nemůžete jen tak sebrat a odletět, vše potřebuje důkladnou přípravu, kterou Frank nemíní podcenit. Nevěřili byste totiž, jak je složité se v dnešní době i nechat vyfotit (jó, to za Frankových mladých let… :)).

„Bylo mu osmdesát dva let. V rozbalovacím menu aukčních webových stránek, kam se zaregistroval, musel sjet úplně dolů, aby našel rok svého narození. Jeho věk byl téměř považován za příliš vysoký na to, aby byl naživu, nebo přinejmenším používal internet. Dokonce i soukromé zdravotní a pojišťovací společnosti mu přestaly posílat mimořádné nabídky na bezplatné kontroly nebo „komplexní preventivní prohlídky“. Z lékařského hlediska byl odepsaný.“ (s. 25)

Frankovi se do Ameriky opravdu podaří přiletět. A kromě ďábelského plánu spřádaného jeho vnučkou Laurou, na kterém se má podílet, aniž by chtěl nebo věděl jak, se dočká i trošky té pravé dovolené. Laura pro něj totiž, jako pro filmového milovníka, nachystá jedinečný soubor výletů a návštěv těch nejrůznějších míst v L.A spjatých s filmem. O dobrodružství tak není nouze.
Nelze opomenout také kopu nejrůznějších filmových hlášek a narážek (z nichž některé jsem zcela jistě ani nezaznamenala), ale i narážek na nejrůznější anglické pořady, které, pravda, nám českým čtenářům občas nedojdou. Nemůžu ale říct, že bych to vnímala jako nějaké výrazné mínus.
Jimu Morrisonovi se prostě a jednoduše opět podařilo napsat příběh, který vás současně pobaví i pohladí na duši. Tak, jak byl první díl protkán problematikou stáří a smíření se se samotou, v díle druhém naopak najdeme pocit sounáležitosti a rodinných vazeb. Frank navíc zavzpomíná i na svou minulost a nečekaně se otevře. A to určitě stojí za to si přečíst!
Hodnocení
 

Jedinečná dovolená Franka Derricka, 82 let – J. B. Morrison
Frank Derrick’s Holiday of A Lifetime, překlad Jana Krollová
MOBA, 2017, 272 stran
978-80-243-7454-3
Anotace

 

Svérázný stařík Frank Derrick je zpět. Přestože oslavil už 82. narozeniny, je stále plný elánu. Jeho dcera v Los Angeles prožívá špatné období, a tak Frank neváhá a opouští rodnou Anglii. Co na tom, že ještě nikdy neletěl letadlem…
 
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství MOBA.

 


Co vy a Frank?
Dali jste si už dostaveníčko? 🙂
Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print