Klukovské Moudré z nebe

Pod krásným názvem Moudré z nebe se skrývá fiktivní deníček městského kluka vyrůstajícího v devadesátkách. Na několika málo desítkách stran s ním strávíme 5 let, prožijeme nejednu humornou situaci a nakonec se dozvíme i to, co je vlastně ono „moudré z nebe“.

 
Brněnský spisovatel a překladatel Richard Skolek tento deníček pojal opravdu originálně, neboť jej koncipoval jako své vzpomínky a celý jej napsal „řečí“ malého kluka. Takže je psán hovorově s výrazným nářečím – celý text je prošpikovaný typickými protetickými „v“ před o- (nejvíc mě dostalo slovo „vovocný“ :)). Neodmyslitelnou součástí přiblížení se k myšlení malého kluka jsou také dlouhá souvětí, která místy ztrácejí v polovině svou nit. Ve chvíli, kdy si na tuto formu zvyknete, což bude za pár stránek, už vám to ani nepřijde 🙂 Jediné, co je třeba brát s nadhledem je, že myšlení ani styl zápisků malého Richarda se v průběhu oněch 5 let nijak výrazně nezmění.
S malým Richardem se poprvé setkáváme ještě ve školce a projdeme s ním tedy obdobím mladického poznávání světa. Nechybí tedy typické dětské otázky (například k čemu slouží vložky, na které je v televizi stále reklama), vlastní rozbor chování dospělých i snaha o první přátelství. Ríšovým handicapem je velká chuť jídlu a nechuť k pohybu, která prolíná celým příběhem. Vzhledem k rozvětvené rodině si můžeme přečíst i o typických konfliktech mezi sourozenci a dalšími dětmi v rodině, nebo třeba klasických prázdninách u babičky. To vše s bezelstným dětským pohledem.
Pokud chcete zavzpomínat na svá dětská léta, na to, kdy se ještě aspoň trošku lítalo po venku, kdy ještě počítače nebyly součástí našeho každodenního života a na to, jaký může být život zajímavý z pohledu dětských očí, neváhejte 🙂 Příběh je o všem a vlastně o ničem, není zde nějaká závratná dějová linka, nicméně vám vykouzlí úsměv na tváři a nostalgický pohled do dáli.
Moudré z nebe, s. 50 (vydání s ilustracemi Štěpána Janíka)
Za poskytnutí recenzního výtisku ještě jednou děkuji přímo Richardu Skolkovi, jež mě oslovil s nabídkou poskytnutí staršího vydání, které se stahuje z prodeje, neboť nedávno vyšlo v nakladatelství XYZ nové vydání s parádními ilustracemi Štěpána Janíka. Tak se po něm v knihkupectvích poohlédněte!
Hodnocení
 

Moudré z nebe – Richard Skolek
Backstage Books, 2015, 98 stran
978-80-8804916-6
XYZ, 2016, 152 stran
978-80-7505-491-3
Anotace
 
Kniha Moudré z nebe je dětským deníčkem, který je však určen dospělým čtenářům. Nenajdete zde žádnou literární uhlazenost, žádný vysoký styl, jen vyprávení malého kluka, který si nebere servítky, často odbíhá od tématu a plete páté přes deváté.
Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print