Mimořádný život Franka Derricka, 81 let

Může šestapadesátiletý frontman punkové kapely napsat román? A může napsat opravdu dobrý román? Odpověď najdete právě v knize Mimořádný život Franka Derricka, 81 let. Napsal ji totiž J. B. Morrison, v hudební branži známý jako Jim Bob, skladatel a zpěvák britské kapely Carter the Unstoppable Sex Machine 🙂


Frank Derrick právě oslavil 81. narozeniny a srazil jej mlékařský vůz. V tu chvíli se jeho poklidný život od základů mění. Místo toho, aby si žil svůj osamělý vdovecký život, který mu zpestřuje pouze kocour Bill vyznačující se naprostým nedostatkem expresivních výrazů, je postaven do situace, kdy musí přijmout pomoc v podobě ošetřovatelky. Jeho jediná dcera se odstěhovala do Ameriky, jinou rodinu nemá a společnost mu tak dělají jen podomní prodejci a telefoničtí operátoři, kteří z něj chtějí vytáhnout peníze mu chtějí nabídnout jen to nejlepší.

„Zpoza vozu byla vidět pouze jeho pravá ruka, jejíž dlaň byla otočená směrem nahoru a stále svírala láhev mléka, kterou Frank právě zakoupil v obchodě Fullwind Food & Wine. A přesně tohle si tato scéna žádala – více mléka. Převrácený mlékařský vůz, vyčnívající ruka penzisty a proud mléka pomalu stékající do kanálu na kraji silnice. Obrázek jako vystřižený z nějaké grotesky. Chyběla jen pointa.“ (s. 11)

Ošetřovatelku Kelly Christmasovou mu zařídí dcera, ale Frank o ní nechce nejprve ani slyšet. Dokonce si dá záležet, aby tu ženštinu při první návštěvě jaksepatří odradil. Když mu ale vstoupí do dveří milá, mladá a usměvavá Kelly, otočí o 180 stupňů. Čím více se s ní začíná sbližovat a přátelit, tím více přemýšlí, jak to udělat, aby u něj zůstala déle než plánované tři měsíce. To ovšem není jednoduché, protože mu důchod stačí sotva živobytí, úspory nemá žádné a zásobu nezaplacených složenek naopak velkou. A tak začíná celé dobrodružství.

Kromě Franka a Kelly, kteří jsou ústředními postavami příběhu, se potkáme ještě s Frankovým kamarádem, svérázným Smradlavým Johnem – zarytým punkrockovým fanouškem v zálibou v deskových hrách. Smradlavý Jonh žije v místním domově pro seniory, kde jej Frank navštěvuje.

„Smradlavý John je jeho punkrockové jméno. Má je od roku 1976. Byl na úplně prvním koncertě Sex Pistols. Často se potuloval po King’s Road, která byla v šedesátých letech středobodem módy, hudby a životního stylu. Mohl by pózovat turistům za jednu libru. Dokonce existují dobové pohlednice, na kterých je John. Jeho nejlepší přítel se jmenoval Ochlasta Steve a ten měl přítelkyni, které se přezdívalo Příšera Blobb. Všichni tři bydleli ve squatu v Chelsea s Johnovými krysami Snotem, Bogie a Princem Albertem, což byl zároveň jediný šperk, který John nosil.“ (s. 60)

Příběh je protkán krásným lehkým anglickým humorem, nechybí spousta trefných Frankových komentářů, včetně jeho úžasné schopnosti sebereflexe. I když si plně uvědomuje, jak je starý, ještě rozhodně nemíní házet flintu do žita a chce si žít život po svém. I kdyby to měla být jízda na růžovém skůtru po poklidné čtvrti. Jediné, co jej limituje, je fyzická stránka, která mu přece jen způsobuje trošku těžkostí.
Frankův příběh je příběhem stáří – a to jak jeho pozitiv, tak samozřejmě negativ. Je to příběh samoty, ale i přátelství, příběh odloučení od rodiny a vztahu k místu, kde žijeme (i když je tento vztah jakkoli svérázný). Pokud jste se někdy starali o seniory – ať už to byli příbuzní nebo klienti – budete je v příběhu 100 % poznávat. Frank prostě řeší všechny jejich „všednosti“ a současně vylíčí křehkost osamocení a hledání vůle k tomu znovu ráno vstát z postele. Plně to vystihuje anglický název knihy, který není lehce přeložitelný tak, aby vynikl vtip – The Extra Ordinary Life of Frank Derrick, Age 81.
A abyste si nemysleli, že příběh končí tím nejhorším, co může nastat – nekončí 🙂 Frank se znovu vrací v příběhu Jedinečná dovolená Franka Derricka, 82 let.
Hodnocení

Mimořádný život Franka Derricka, 81 let – J. B. Morrison
The Extra Ordinary Life of Frank Derrick, Age 81, překlad Jana Krollová
MOBA, 2016, 280 stran
978-80-243-6959-4
Anotace
 
Zvlhlé sušenky, scvrklé brambory anebo železná zásoba konzerv se špagetami. Takhle vypadala Frankova lednice, než k němu nastoupila pečovatelka Kelly Christmasová. Udělala pořádný vítr nejen v potravinách, ale i v jeho životě…
 
Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print