Nebe je všude kolem nás

„Bábi má o mě starost. Nejde jen o to, že před čtyřmi týdny umřela moje sestra Bailey, nebo o to, že moje matka se šestnáct let neozvala, dokonce ani o to, že najednou nemyslím na nic než na sex. Má o mě strach, protože jedna z jejích pokojových rostlin má skvrny.“

Těmito slovy začíná příběh sedmnáctileté Lennie, která se musí vyrovnat s náhlou smrtí starší sestry, jež pro ni byla vším. S introvertní Lennie, milovnicí knížek a hry na klarinet se potkáváme krátce po náhlém skonu Bailey. Procházíme s ní obdobím výčitek, utrpení, ale i postupného smiřování se s životem PO. Aby toho nebylo málo, současně s tím prožívá Lennie i první milostné zkušenosti, které ji více či méně pomáhají navrátit se do běžného života.

Nebe je všude se ke mě dostalo jako e-kniha díky adventnímu kalendáři na Frag.cz a je románovou prvotinou americké autorky Jandy Nelson, která zaujme nejednoho čtenáře. S neobyčejnou jemností píše o těžkém tématu smrti blízkého člověka, dokáže se vcítit do duše teenagerky, ale nevynechává ani úsměvné okamžiky, které k životu patří.

Rodina Lennie je svou neobvyklostí zajímavá, postavy jsou však vykresleny velmi lidsky, stejně jako její okolí. Příběh se čte opravdu pohodově, stránky utíkají, že ani nevíte jak. Ne úplně obvyklé je také doplnění příběhu úryvky textů, které Lennie píše v rámci své osobní „terapie“ vyrovnávání se se ztrátou sestry. Zanechává je všude možně, a tak v knize nalézáme útržky notového papíru i fotografie nápisů vyrytých do větve stromu. A aby toho nebylo málo, čeká nás na konci ještě překvapení.

Autorka dokáže velmi barvitě vystihnout pocity bezmoci, kterými Lennie prochází, současně však i poblouznění první lásky, stejně jako zmatenost plynoucí z rozpolcení citů hned ke dvěma „mužům jejího života“. I přesto, že je kniha charakterizována jako Young Adult, najdou v ní jistě zalíbení i starší čtenáři (pravda, spíše čtenářky). Odmyslíme-li si řeč, sex a naivitu „náctiletých“, která z některých pasáží čiší, najdeme i velkou hloubku a dojemný příběh o životě.

„Protože bábi to řekla správně, nikdy není jen jedna pravda, jen celá spousta příběhů, které se dějí zároveň – v našich hlavách, našich srdcích, všechny si navzájem překážejí.“

Hodnocení


Nebe je všude – Jandy Nelson
The Sky Is Everywhere, překlad Veronika Volhejnová
CooBoo, 2015, 320 stran
978-80-7447-773-7

Anotace

Sedmnáctiletá Lennie je knihomolka, má ráda muziku a svůj klarinet. Žije spokojeně ve stínu své báječné sestry a trochu jí hraje druhé housle. Sedmnáct let se dělily o šaty, myšlenky, radosti i strasti. Ale teď je Bailey mrtvá a Lennie najednou přespává v domě plném smutku pod zamračenou oblohou. Jako by někdo vypnul nebe. Lennie se navíc do toho všeho zamiluje – poprvé ve svém životě a hned do dvou kluků. Joeho tajemný úsměv trumfne snad už jen jeho hudební talent a Toby je tichý pohodář, skejťák a hlavně Baileyina velká láska.
Lennie z toho má pěkně zamotanou hlavu, jeden z kluků jí pomůže vymanit se ze smutku, druhý ji do něj naopak uvrhává. Lennie se pokouší vypsat si duši na každý kus papíru, který najde, ale pomůže jí to najít tu pravou cestu, svou vlastní melodii ve všem tom hluku na světě? Křehký a dojemný příběh o ztrátě a životě, palčivých pocitech bezmoci a nenávisti i lásce zároveň.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print