Proč tloustneme?

Pravidelně cvičíte, zdravě jíte, možná dokonce držíte dietu ve snaze shodit nějaké to kilo. Ale pořád nic. Proč? Právě na to se snaží odpovědět Gary Taubes ve své knize Proč tloustneme.

Gary Taubes je novinář, který svůj život v posledních letech zasvětil problematice výživy a rizikům spojeným s nadměrným užíváním cukru. Jeho hlavní hypotézou je, že ne tuky, ale právě cukry ve všech svých formách způsobují nejen tlustnutí, ale stojí i za mnoha civilizačními chorobami. A rozhodně není sám, na rizika spojená s cukrem upozorňuje například i známý šéfkuchař Jamie Oliver a další.
V knize Proč tloustneme s podtitulem A co s tím dělat představuje Taubes výsledky svého výzkumu, které odborné veřejnosti předložil v knize Good Calories, Bad Calories (Dobré kalorie, špatné kalorie), jednoduchou a srozumitelnou formou i pro ty, co chemii a biologii úplně neholdují. Díky tomu se kniha čte pohodově a baví. A to není u populárně naučných publikací pravidlem 🙂
Publikace je rozdělena do dvou částí, které název plně vystihuje. V té první se dozvíme biologickou podstatu toho, proč tloustneme, včetně odpovědí na všechny otázky, které by vás k tomu jen napadly (Proč tedy netloustnou všichni, co jedí cukr? Proč tloustnu i když intenzivně cvičím?). V té druhé se zase dozvíme, co s tím dělat 🙂 Taubes navrhuje postup, který je dlouhodobě udržitelný a současně si jej každý může upravit po svém. V příloze pak dodává i příklad toho, co jíst a co raději ne.
Osobně nejsem zastáncem přímočarých a omezujících řešení. To, jak ovšem Taubes problematiku předkládá, je velmi snadno pochopitelné. Je však na každém, aby si k danému tématu našel další informace a utvořil si vlastní názor. Mě to třeba přivedlo ke skvělé Cukrfree kuchařce Janiny Černé nebo třeba filmu That Sugar Film, který úsměvně a velmi (velmi) americkým stylem (a to je autor Australan :)) „reality show“ ukazuje důsledky „zdravého“ stravování plného sacharidů.
Byť byste si tuto knihu měli přečíst jen jako „second opinion„, určitě to udělejte. Nemusíte s ní totiž souhlasit – a pravděpodobně ani nebudete, každý si tam totiž může najít to svoje – je dobré se s ní seznámit a popřemýšlet. Tento životní styl (což je výstižnější, než nějaká „dieta“) je totiž snadno kombinovatelný například s vegetariánstvím, paleo dietou i dalšími.
Hodnocení




Proč tloustneme – Gary Taubes
Why We Get Fat, překlad Martin Krankus
Blue Vision, 2015, 264 stran
978-80-87672-23-5
Anotace

Zákon zachování energie platí i ve stravování. Bez výjimky. Pro každého stejně. Co přijmeš a nespálíš, to se uloží do tukových polštářů na břiše a bocích. Zbavit se jich? Jez méně a hýbej se! Teprve v okamžiku, kdy víc kalorií spálíš než přijmeš, začneš hubnout.
Kolikrát a z kolika úst renomovaných odborníků na snižování váhy jste tuto větu slyšeli? Jistě přinejmenším tolikrát, kolikrát jste se pokoušeli zhubnout, abyste po návratu ke svým stravovacím návykům opět přibrali.
Gary Taubes, autor úspěšných publikací o zdravé stravě, před čtenáře předkládá mimořádně čtivou knihu, která desetiletí přijímaná výživová dogmata staví na hlavu. Netloustneme proto, že příliš jíme a málo se hýbeme. Tloustneme proto, že jíme špatně. Jídelníček stavíme na „zdravých“ celozrnných obilovinách, přijímáme nadměrné množství rychlých cukrů z přešlechtěného ovoce a bojíme se živočišných tuků.
Cesta z bludného kruhu je přitom přímočařejší, než by se zdálo. Gary Taubes vás po ní na stránkách své knihy provede.
Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print