Vražedný knižní prequel známého českého seriálu

12 dílů seriálu Vraždy v kruhu vysílala Česká televize od počátku roku 2015. Kniha scénáristky tohoto seriálu Ivy Procházkové vyšla prakticky ve stejné době a dějově seriálu předchází.
 
Kromě toho, že se o hlavních postavách dozvíme další podrobnosti (včetně toho, jak to tedy měl major Holina se Sabinou :)), představí nám také první případ, který s Holinou absolvuje poručík Diviš.

Kniha, kterou jsem si přečetla elektronicky díky vánočnímu dárku od Fruitisima, nese podtitul Muž na dně a je trochu dvojsmyslný. Obětí neznámého pachatele se totiž stává policista, jehož auto se najde na dně jezera. Postupně zjišťujeme, že policista Zapletal není zrovna bez poskvrnky a svůj život nežije zrovna příkladně. Major Holina (v seriálu jej hrál Ivan Trojan – celou dobu jsem ho měla před očima :)) začíná společně s nováčkem Divišem a posléze i kolegyní, majorem Šotolovou, rozplétat zauzlovaný příběh. Chvíli to vypadá, že nějaký důvod se Zapletala zbavit, měl úplně každý. Do cesty se jim staví navíc místní policejní sbor svými nekonfliktními odpovědi, které za sebou skrývají dávné přečiny, jež byly zameteny pod kobereček.
Příběh se po pomalejším rozjezdu pěkně odkrývá a poznáváme tak množství vedlejších postav / adeptů na vraha. Do poslední chvíle však čtenář netuší, kdo by mohl být tím „pravým“, neboť nás autorka umně navádí na vedlejší stopy.
Paralelně s hlavním příběhem sledujeme také zintenzivňující se vztah Holiny s manželkou jeho kolegy Sabinou, který bohužel končí tam, kde seriál začíná 🙁 Jak již možná víte ze seriálu, Sabina je také tím, kdo do příběhu vnáší astrologii. Jako zkušená psycholožka se jí zabývá z pohledu poznání nejen charakterových vlastností člověka. V této seriálové předehře je tomu méně, než ve finálním seriálu, jehož 12 dílů je prakticky založeno na tom, že je pokaždé pachatelem jiné znamení zvěrokruhu. V Muži na dně se major Holina s astrologií teprve seznamuje a zkouší, v čem by mu mohla pomoci.
Co považuji za menší mínusy knihy? I když je to vlastně ústřední téma, pasáže s vysvětlování konjunkce Měsíce a Saturnu v době narození oběti mě moc nebraly a pro příběh jako takový by vlastně ani moc nutné nebyly. V textu mě rušila samomluva Holiny, kdy si něco v duchu pomyslel ve slovenštině, jakožto své mateřštině. Slovenština mi problém nedělá, spíš mi to tam moc nesedělo. A jako třetí bych zmínila neustálé „pocity okolo pupku“ majora Holiny, které se trošku opakují a nemají vlastně žádné vysvětlení, aby mohly vzniknout jako předzvěst tušení něčeho neobvyklého. Všechno to jsou ale drobnosti, přes které se snadno přenesete, zvláště v druhé polovině knihy, která už se nese v rychlejším tempu.
Proč si knihu přečíst? Krásně doplňuje seriál a dozvíte se v něm úplné začátky. Dobře se čte, nezamotáváte se do děje, nenajdete žádné dlouhé popisné pasáže. Děj je zajímavý, postavy jsou vykresleny realisticky, navíc tak, že je budete mít skoro rádi za to, co dělají 🙂 Závěr má navíc nečekané rozuzlení. Takže vřele doporučuji! A jako perličku na závěr dodávám, že v listopadu (teď už) loňského roku vyšel další prequel seriálu s názvem Dívky nalehko.
Hodnocení
 

Vraždy v kruhu – Iva Procházková
Paseka, 2014, 335 stran
978-80-7432-479-6
Anotace
Kolik motivů může mít jedna vražda? Kolem mrtvého z jezera se vynoří plejáda svérázných osob: od pěstitele konopí přes renomovaného architekta, promiskuitního policistu až po tajemnou Kubánku. S neortodoxním kriminalistou Holinou se budeme prodírat labyrintem vyšetřování a přitom nahlédneme hluboko do životů propojených pletivem silných emocí a rozporuplných činů. Kriminální román Ivy Procházkové je předehrou seriálu Vraždy v kruhu s Ivanem Trojanem, Richardem Krajčem a Hanou Vagnerovou v hlavních rolích, jehož vysílání chystá Česká televize od ledna 2015. V románu poznáváme hrdiny s časovým předstihem dvou let, sledujeme začátky jejich vztahů, jsme u samých kořenů jejich pozdějších „televizních“ osudů.
 
Sledovali jste seriál Vraždy v kruhu nebo četli jeho úvodní příběh?
Jaké ve Vás zanechal dojmy?
Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print