Ztracené děti v amišské komunitě a čtvrtý případ Kate Burkholder

Ztracené děti jsou čtvrtým dílem série, jejímž propojovacím prvkem je policejní náčelnice Kate Burkholder, ale také amišská komunita, ze které Kate pochází a okolo které se točí zápletky všech (prozatím) čtyř knih pokračování.

Po celém Ohiu se množí případy ztracených dívek. Když se dají všechny díly skládačky dohromady, propojovacím prvkem je jejich amišství. Kate Burkolder má další případ na stole a je odvolána jako konzultantka pro amišskou komunitu k hlavnímu vyšetřování. Ne náhodou se zde opět setkává s agentem Tomasettim, s nímž ji pojí nejen pracovní vztahy…
Jejím úkolem je zejména navázat vztahy s velmi uzavřenou amišskou komunitou. Ta je také hlavním lákadlem celého příběhu – komunita svázaná přísnými pravidly, žijící ve světě zcela prostém jakýchkoli moderních výdobytků, prakticky nekomunikující se svým okolím. Kate je postavena do role, ve které je Amišům napůl bližší, než vyšetřující policisté, neboť zná jejich kulturu, ale na druhou stranu také vzdálená, neboť svou vlastní amišskou komunitu opustila a vydala se na zcestí.
Dny vyšetřování ubíhají, ale policisté se nemohou pohnout z místa. Kde amišské dívky jsou? Některé jsou ztraceny dlouhé roky, o některých se možná ani neví… I když by mohly být stále naživu, nejdůležitější je aktuálně najít dívku, která se ztratila před pár dny. Zvrat ovšem nastane, když se ztratí další z amišských mladých dívek přímo v Katině okrsku
Přiznám se, předchozí díly série jsem bohužel nečetla, Ztracené děti mě k jejich přečtení ale rozhodně navnadily. Kniha má spád, napůl očekávaný a napůl nečekaný konec, který vám vyrazí dech, a pohodově se čte. Určitě by mě také zajímal začátek vztahu Kate a agenta Tomasettiho, který je zde spíše naznačen.
Co musím vypíchnout jako méně čtivé, je neustálé opakování zvyků amišské komunity (například o „opušťáku“, který absolvují mladí Amiši před tím, než svůj život navždy zasvětí komunitě, se mluví opravdu mnohokrát a relativně stejně). Jisté repetitivnosti již známých faktů se autorka neubrání ani v dalších oblastech. Právě to o něco zmírnilo mé celkové hodnocení knihy.
Hodnocení
 

Ztracené děti – Linda Castillo
Gone Missing, překlad Lenka Faltejsková
MOBA, 2017, 320 stran
978-80-243-7456-7

 

Anotace

 

Kate Burkholderová, policejní náčelnice v ohijském městečku Painters Mill, pomáhá kriminalistům při hledání zmizelých amišských děvčat. Jenže scházejí jakékoliv indicie a starosvětská komunita Amišů je skoupá na informace…
 


 
Pokud jsem vás k přečtení pozitivně naladila, skočte si pro Ztracené děti či předchozí díly série přímo do nakladatelství MOBA, které mi laskavě tuto knihu poskytlo pro napsání recenze.
Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print