Dívka, která chtěla zachránit knížky

Co se děje s knížkami, které si už nikdo nechce vypůjčit z knihovny a přečíst? Desetiletá Anna se tomu rozhodne přijít na kloub a díky své lásce ke knihám je navíc i všechny zachránit!

Anna je pravá knihomolka –  čtení prostě miluje a v knihovně je častěji než doma. Není tedy divu, že její nejlepší kamarádkou je místní knihovnice. Jednoho dne se však dozví, co se děje s knihami, o které už nemá nikdo zájem. A rozhodne se jednat. Co by mohlo lidi přesvědčit, aby více četli?

Klaus Hagerup je velmi plodným norským spisovatelem, scénáristou, režisérem a hercem, jenž má na svém kontě řadu úspěšných publikací pro menší i větší čtenáře. V Dívce, která chtěla zachránit knížky jej skvěle doplňuje jeho krajanka Lisa Aisato, která jí vdechla neobyčejně krásnou atmosféru.

Ilustrace jsou bezesporu nosnou konstrukcí celé knihy, protože jsou opravdu nádherné, příběh ale rozhodně nezůstává pozadu. Má svou zajímavou filozofickou rovinu, která donutí k zamyšlení i dospěláka a pro děti je současně srozumitelný. Odpovídá tomu i jednoduchost vět, které sice postrádají jakousi malebnost (možná dáno částečně překladem?), ale zase jsou pro začínajícího čtenáře lépe uchopitelné. Za mě tedy rozhodně velký palec nahoru. Pokud budete mít možnost, určitě do knížky minimálně nahlédněte, chytí vás 🙂

Hodnocení


Dívka, která chtěla zachránit knížky – Klaus Hagerup
ilustrace Lisa Aisato
Jenta som ville redde bøkene, překlad Šárka Stejskalová
Omega, 2018, 64 stran
978-80-7390-936-9

Anotace

Anna má skoro deset let a ze všeho nejvíc ráda čte. Miluje čtení tolik, že jedním z jejích nejlepších přátel je knihovnice Monsenová, i když je jí přes čtyřicet let! Jednoho dne knihovnice Monsenová řekne Anně, co se přihodí knihám, které si nechce nikdo půjčit. Zkrátka zmizí. Jsou zničeny. Ale co se stane se všemi, kteří v nich žijí? Zmizí také? To přeci nejde! Anna musí knížky zachránit! Jenže jak? 


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Omega. Nejen nakouknout na ilustrace můžete v síti Knihy Dobrovský.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print