Dobří holubi se vracejí

Ladislava Pecháčka možná znáte jako autora legendárních Básníků. Na příběhy doktora Šafránka se ale jeho tvorba rozhodně neomezuje. Příběh z protialkoholní léčebny Dobří holubi se vracejí jste možná spíše zaznamenali v jeho filmové podobě, ta knižní má ale také své kouzlo.

Hlavního hrdinu, nedostudovaného vysokoškoláka živícího se jako topič – Miloše Lexu – sledujeme na jeho cestě za lepšími zítřky. V Lexově příběhu plném smutku i dobrých vzpomínek se odehrávají lidská melodramata jeho samotného i spolubojovníků za střízlivost či lékařů a dalšího osazenstva léčebny. A jak to v životě chodí, některá dopadnou dobře a jiná…

Dobří holubi s sebou přinášejí mnoho témat k zamyšlení, kvůli kterým se je rozhodně vyplatí přečíst. A to i přesto, že se nejedná o zrovna jednoduché čtení. Lexovy myšlenky přeskakují z minulosti do přítomnosti, děj se přesouvá z jednoho pacienta k druhému, mísí se s útržkovitými popisky, pohledy, vzpomínkami… Je velmi snadné se v textu ztratit, chvíli číst jen tak ze setrvačnosti, dokud se zase nechytíte děje. To považuji za největší mínus.

Přečtení knihy mě rozhodně přesvědčilo se podívat na filmové zpracování, které znám, ale nikdy jsem jej neviděla. Slibuji si od toho větší pochopení děje. I ze samotné knihy si ale každý z nás může odnést určitá ponaučení, či alespoň pár myšlenek. Minimálně hned tu autorovu první 🙂

„S knihami je to jako s alkoholem. Nejsou dobré nebo špatné samy o sobě, ale tím, co v nás probouzejí.“
(poznámka autora)

P. S. Dobří holubi se vracejí i další knihy Ladislava Pecháčka si můžete stáhnout zdarma na stránkách Městské knihovny v Praze.

Hodnocení


(zdroj: ČBDB.cz)

Dobří holubi se vracejí – Ladislav Pecháček
Melantrich / Městská knihovna v Praze, 1985 / 2017, 232 stran
978-80-7587-422-1

Anotace

Hrdina s nedokončeným vysokoškolským vzděláním, který se živí jako topič, po osobní krizi propadne alkoholu a dobrovolně se podrobí léčení. V léčebně poslouchá problémy ostatních a pro sebe si z nich bere poučení. V průběhu úspěšné léčby v sobě objeví schopnost literárně pracovat.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print