Když vezme spravedlnost do rukou lid… Michael Byrnes – Bounty

Absolvovali jste někdy školení o internetové bezpečnosti nebo jste četli pár článků třeba na téma „co o nás všechno ví Facebook“ ? Takže už jste dostatečně paranoidní? A necháváte si ještě pořád hesla na post-it papírcích na monitoru (jako se to dělá na Havaji)? 😀

Internetová bezpečnost, nakládání z daty – ať už tajnými či osobními – a jejich potenciální zneužití je právem velké téma… Ovšem v Bounty to Michael Byrnes rozjíždí ve velkém.

Bounty4Justice.com

Internetová stránka Bounty4Justice je například oproti WikiLeaks zcela jiný level. Jejím cílem je nadčasový boj proti zkorumpovanému systému policie, soudů a států na celém světě. Veškerou moc předává do rukou lidu. Jakmile vás zařadí na svůj seznam, všichni mají možnost hlasovat o vaší vině či nevině na základě podkladů, které o vás shromáždí. A že jsou to podklady důkladné – stránka je vyhledává jak sama, tak za pomoci svých uživatelů. Když se rameno vah nachýlí k „vinen“, je na vás vypsána odměna, která se zvyšuje s každým dalším hlasem a finančním příspěvkem těch, kdo jsou pro vaše odsouzení. V tu chvíli máte dvě možnosti – buď se vydat úřadům a uznat svá provinění, a nebo zemřít rukou člověka, který chce odměnu získat výměnou za video s vaší smrtí.

OZNÁMENÍ O STAVU CÍLE
CÍL: JACOB FELDSTEIN, vrah, USA
ČEKAJÍCÍ ODMĚNA: 482 610 dolarů
ČEKÁ SE NA NAHRÁNÍ VIDEA S DŮKAZEM NÁROKU NA ODMĚNU
http://www.bounty4justice.com/JACOB.FELDSTEIN
(s. 142)

Policie je zcela bezradná, neboť se Bounty4Justice vynořila odnikud a je absolutně nedohledatelná. A počet zabitých roste každým dnem. Postupně se navíc začínají objevovat i pochybnosti, zda je „právo v rukou lidu“ opravdu tím hlavním důvodem jejího vzniku…

Ústřední děj se odehrává v Americe, ale rozhodně se na ni neomezuje. Bounty4Justice je celosvětová a tomu odpovídá i pátrání. Michael Byrnes nabízí svým čtenářům unikátní pohled na moderní globální kybernetické hrozby, které se mohou objevit naprosto kdykoli a jejich potírání je neskutečně složité. Ve světě jedniček a nul moc otisků prstů nezůstává 🙂

Malé mušky

Kybernetický svět je neskutečně složitý a pro laika často nepochopitelný. To se bohužel nevyhne ani Bounty – i přesto, že se autor snaží svým čtenářům mnoho věcí přiblížit, bez znalosti aspoň základní terminologie se neobejdete. Komplexnost příběhu je založena také na mnoha postavách, které zastupují jednotlivé složky systému v různých částech světa, jež se na vyšetřování podílí. I to mírně snižuje srozumitelnost a možnost lehce se v textu orientovat. Jsou to ale jen drobné mouchy, s nimiž se rádi vyrovnáte, protože vás bude zajímat, jestli bude byrokratický systém vůbec schopný se tajemnému Bounty4Justice postavit.

Byrnes samozřejmě online svět skvěle využívá i ke svému prospěchu. Příběh je tak ozvláštněn například tweety zpravodajských médií, informačními e-maily policie nebo třeba záznamy konverzací ze zabezpečených diskuzních fór. Škoda jen nešikovného překladu tweetů s vyskloňovanými hashtagy.

Hodnocení


Bounty – Michael Byrnes
Bounty, překlad Tereza Dobrovodská
Omega, 2017, 496 stran
978-80-7390-620-7

Anotace

Napínavý román o tom, co se stane, když všudypřítomná korupce a masové veřejné nepokoje zničí i poslední iluzi o tom, že ještě žijeme v právním státě.
Když je zákon bezmocný a nedokáže už zastavit finanční kriminalitu, zkorumpované politiky a další podvodníky z řad elit, kteří zničili světovou ekonomiku, musí vzít věci do vlastních rukou obyčejní lidé prostřednictvím webové stránky, která vyplatí odměnu každému, kdo někoho z těchto zločinců zlikviduje. Zatímco dav tleská, agent Novak a jeho tým zaměřený na počítačovou kriminalitu je bezmocný. Nemohou sledovat toky peněz, nemohou zatknout milion lidí. FBI ani nemůže tuto stránku vypnout, ani najít majitele. A stoupenci těchto stránek přibývají po celém světě… A to ještě netuší, jaký zvrácený motiv má duchovní otec a zakladatel bounty4justice.com.
Bounty přináší akci a násilí, ale také zamyšlení nad povahou spravedlnosti, právního státu a vůlí lidu.


Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství Omega. Bounty můžete samozřejmě pořídit v jejich síti Knihy Dobrovský 🙂

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print