Znovu v éře analogu – steampunková Mesopotamis

Svět, v němž se lidé po apokalypse digitálního věku rozhodli vrátit zpět do doby páry. Gigantické město přeživších z nejrůznějších krajin plné hodin, parních strojů, starých chrámů přebudovaných na parní elektrárny a potrubní pošty, kterou sviští zašifrované vzkazy. A akční zápletka s hrdiny, co rozhodně nejsou černobílí. To vše v jedné Mesopotamis českého autora Lukáše Vavrečky 🙂

Hlavní hrdina, Noam Baars, je, jak bychom řekli v dnešním světě, hacker. Ve světě plném páry je ale hodinář, který si přivydělává výrobou telegrafických zařízení a jejich prodejem na černém trhu. Což je v městském státě, kterému vládne tvrdá vláda Rady a špioni jsou spolu s udavači na každém rohu, trochu riskantní podnik. Není divu, že se jednoho dne všechno pokazí a v tu chvíli začne akční dobrodružná honička přes celé město, která nakonec dalece přesáhne pouhý prohřešek prodeje zboží na černém trhu. Noam se totiž dá dohromady s odbojáři a vše nabere rychlý spád.

„…novodobé chrámy, jakkoliv pragmatický byl jejich účel, měly bezpochyby svůj smysl v demonstraci zničující industriální síly, krásy a účinnosti. Právě na té nový režim, kontrolující etnicky a kulturně rozrůzněné obyvatelstvo, založil svou ideologii, a tudíž i moc. Sdělení bylo jasné. S analogovým věkem měli bohové zemřít nebo přinejmenším odejít z veřejného života. Analogový věk byl věkem znovuzrození a nekončící průmyslové revoluce.“
(s. 83)

Lukáši Vavrečkovi se povedlo vytvořit neskutečně promyšlený svět, který spojuje staré a nové. Steampunk éru, v níž si část obyvatelstva pamatuje ještě dobu před „Dnem ticha“, tj. digitální věk. Celému příběhu nejvíce samozřejmě dominuje samotné město (respektive obrovský městský stát) – symbolicky vystavěné okolo starověkého Babylonu – jehož uspořádání připomíná ciferník hodin. 12 distriktů a pomocnou navigaci v podobě lokomočních okruhů i „minutové ručičky“ vám umožní pochopit i mapa, kterou doplňují detailní výseky oblastí, v nichž se hrdinové zrovna pohybují.

Samotný děj má spád, který je ale trošku utlumen několika drobnostmi. Jako první bych zmínila množství odborné a historické terminologie, kterou autor používá – což není na škodu, ale může některé čtenáře odradit, sama jsem v několika případech spíše odhadla, o čem autor zrovna píše. Drobný problém pro mne znamenala i cesta hrdinů skrz město a zase zpět. Byť je jeho uspořádání logické, patřím ke skupině čtenářů, kteří rádi jezdí prstem v mapě 🙂 Zde mi to činilo trošku problém, protože detailní výseky jsou vloženy v textu, takže jsem stále listovala tam a zpět – lépe by mi to vyhovovalo klasicky vše na začátku nebo na konci. Do třetice vypíchnu samotného hlavního hrdinu – je to takový akčňák s podivnou minulostí, kterému se daří i kousky, nad kterými jsem se trochu pozastavila, jako řemeslník má totiž dobrou fyzičku a v boji se rozhodně neztratil 🙂

Jsou to ale všechno víceméně drobné mušky, které Lukáš Vavrečka jistě do dalších plánovaných dílů vychytá. A právě vědomí, že bychom se mohli do světa Mesopotamis vrátit, je docela podstatné, vysvětluje totiž detailní představení světa, které je maličko (ale fakt jen trošku) na úkor samotné zápletky. Jsem proto zvědavá, co se bude dít dál a jestli potkáme více steampunkových vychytaných mechanických hračiček, než doposud, potenciál tam totiž rozhodně je!

Hodnocení


Mesopotamis – Lukáš Vavrečka
Epocha, 2018, 272 stran
978-80-7557-127-4

Anotace

Mesopotamis, město gigantických rozměrů poháněné párou. Město, kde tisíce chrámů chrlí do ovzduší saze a potrubním systémem sviští kryptexové depeše. Město orlojů, po jehož obvodu se jako rafičky hodin otáčejí prstence lokomočních okruhů. Město zbudované na konci digitálního věku, kdy se hrstka přeživších uchýlila do kolébky civilizace – mezi řeky Eufrat a Tigris. Město, jehož představitelé nemilosrdně dohlížejí na to, aby se megalopole znovu nevystavila ničivým hrozbám pokroku: Všemi prostředky udržují civilizaci ve stadiu před objevem elektrického proudu.
Pětatřicetiletý hodinář Noam Baars si v chudém pouštním distriktu přivydělává výrobou telegrafických zařízení a jejich prodejem na černém trhu. Při útěku před všudypřítomnými hlídači se připojí k odbojové skupině vedené ženou jménem Sariah Davi. Začíná zběsilá, stovky mil dlouhá dobrodružná cesta napříč městem, jeho minulostí i budoucností. Cesta, která nevyhnutelně směřuje k Babylónu a k nebezpečí, jaké této jediné civilizaci hrozí… Nebo snad není jediná?


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji přímo autorovi, Mesopotamis nakupujte třeba přímo u Epochy 🙂

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print