Svět, v němž promlouvají Hlasy

Představte si svět, v němž z ničeho nic začne část lidstva slyšet ve svých hlavách tajemné Hlasy, které s nimi promlouvají.  Někteří se zblázní hned, další zvlčí, nechají Hlasy proniknout do svých temných duší a pozabíjí všechny kolem sebe. Jiní odolávají, ale své Hlasy bedlivě skrývají, aby se o nich nedozvěděli ti, kdo je neslyší. Celý svět se zhroutí, nic nefunguje, každý je odkázán pouze sám na sebe.

„Všechno, co jí ublížilo, vyšlo zevnitř. Neměla žádnou kontrolu nad věcmi, které se jí rozpadaly v hlavě, mátly ji a měnily to, kým byla. Nikdo z nás nemůže kontrolovat, co se děje v našich myslích.“
(s. 362)

Šestnáctiletou Lacey ochránila před utrpením světa „venku“ a katastrofy, která nastala, její babička – několik let spolu zvládly přežívat na farmě uprostřed ničeho. Teď je ale Lacey sama a musí se postavit na vlastní nohy. Malou lstí si stopne Poutníka, samotáře přežívajícího na cestách na vlastní triko, aby ji zavezl do nejbližšího města, kde by měla žít její sestra. Jejich osudy se ale spojí mnohem více.

„Všude, kam jdeš, po sobě necháš kousky sebe. Ohlédnutí ti je nevrátí. Nejlepší, co můžeš udělat, je dát nohu před nohu a nezastavit se.“
(s. 458)

Britská autorka G. X. Todd svým postapokalyptickým thrillerovým debutem rozhodně dokáže zaujmout. Bravurně poskládaný a vyprávěný příběh vás vtáhne do sebe a nepustí až do poslední stránky. Chcete vědět víc, proniknout do záhady Hlasů, poznat hlavní hrdiny. Lacey není žádná naivka a Poutník uvnitř není až takový drsňák. Všechny postavy jsou propracované a hlavně uvěřitelné. Do Poutníka se navíc zamilujete díky jeho lásce ke knihám 🙂

Celý děj knihy je akční, autorka se nebojí šlapat na plyn a rozhodně se nevyhýbá ani násilí a „chutným“ popisům (místy nic pro slabší povahy). Současně ale nezapomíná ani na psychologický rozvoj postav, aniž by byla jakkoli sladkobolná nebo klišoidní.

Ochránce je prvním dílem plánované tetralogie, jejíž druhý díl Hunted vyšel v originále v minulém měsíci a další jsou plánovány cca s ročním odstupem. Za sebe rozhodně můžu říct, že se na další díly těším, protože Ochránce mě 100 % navnadil a mile překvapil jak svým originálním tématem, tak zpracováním.

Hodnocení


Ochránce – G. X. Todd
Defender, překlad Aneta Zemánková
Omega, 2018, 472 stran
978-80-7390-793-8

Anotace

Ochránce je divokou jízdou k místu, kde vás hlasy ve vaší hlavě buď spasí, nebo zavraždí.
 Ve světě kde je nedostatek koktejlů, poslouchá cizinec hlas ve svojí hlavě, který ho nabádá k tomu, aby si koupil limonádu od dívky, která sedí u zaprášené cesty. Tato chvíle je k sobě připoutá. V téhle době je nebezpečné poslouchat svůj vnitřní hlas. Ti, kteří jej slyší, se s tím nikomu nesvěřují. Tyhle hlasy mají záměr. A setkání Poutníka s Lacey má důvod. On ho ale ještě nezná.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Omega. Ochránce najdete třeba v Knihy Dobrovský 😉

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print