Poslední hrdina a jeho kompanie v sídle bohů

Barbar (nyní tedy správně císař) Čingis Cohen je největším hrdinou všech zeměplošských dob. I když si teď pod bederní roušku radši dá teplé spodní prádlo, ráno musí notně prokřupnout záda a nasadit zuby. Stejně jako všichni ostatní hrdinové. Jejich stáří zkušenosti je donutí vykonat poslední hrdinský čin a jít si to nevyhnutelné stárnutí pěkně od plic a s trochou té třaskaviny vyříkat s bohy… Problém je ale v tom, že pokud to udělají, zhroutí se zeměplošské magické pole a bez magie se světu, který nesou na svých bedrech čtyři sloni stojící na zádech želvy plující vesmírem, jaksi špatně existuje.

Lord Vetinari, Ankh-Morporkský patricij, tedy sestaví „záchrannou“ četu, sestavenou z těch nenepravděpodobnějších bytostí, které byste chtěli svést dohromady. Setkáváme se proto znovu s Mrakoplašem, kapitánem Karotkou, ale i Knihovníkem. No a protože času je málo a hrdinská horda se rychle blíží k vrchlu Cori Celesti, sídlu bohů, je nutno přistoupit k riskantnímu plánu 🙂

Poslední hrdina je jediným plně ilustrovaným zeměplošským příběhem, což mimo jiné jistě umožnila i jeho délka, srovnatelná spíše s povídkou než románem. Byť je samotný příběh skvělý, právě nádherné ilustrace Paula Kidbyho přináší maximální čtenářský zážitek. Najdete zde drobné kresby, ale i dvoustránková umělecká díla, kterým by rozhodně slušelo zarámování a pověšení na zeď (zvláště unikátní pohled na slony).

Poslední hrdina je 28. dílem zeměplošské série a nepostrádá typický humor Terryho Pratchetta. Aktuální vydání je reedicí zcela beznadějně vyprodaného prvního českého vydání z roku 2003, po němž všichni fanoušci, kteří jej neukořistili tehdy, toužili. S trochou nostalgie tak můžete zavzpomínat na první zeměplošské příběhy, ale i novější díla.

Vzhledem k tématu nechybí ani (opět typická) filozofická rovina. Co po sobě člověk na světě zanechává? Kdo na něj bude vzpomínat a proč? A proč je nám, u všech bohů, vymezen tak krátký čas? Stojí to vlastně všechno za to? Na to vše lze najít odpověď… samozřejmě s jedinečným sarkasmem a nadhledem.

Celkové hodnocení knihy je pro mne tentokrát velmi snadné, i když uznávám, že Pratchett je mým oblíbencem, takže bude určitě zkreslené 🙂 Ano, těm, co jej nemusí, se líbit třeba nebude – i když alespoň nádherné ilustrace by ocenit mohli. Já jsem z ní ale (opakovaně, už jsem ji četla kdysi, před těmi 15 lety) nadšená. Stojí i jen za prolistování a pokochání se 🙂

Hodnocení


Poslední hrdina – Terry Pratchett
The Last Hero, překlad Jan Kantůrek, ilustrace Paul Kidby
Talpress, 2017, 176 stran
978-80-7197-654-7

Anotace

Ve svém čase byl legendou. Pamatuje si časy, kdy si hrdina nemusel lámat hlavu s ploty, soudci ani civilizací. Pamatoval si časy, kdy vás lidé nevyhnali za to, že jste zabili draka. Bohužel, už si občas nepamatoval, kam si založil zuby… Co se toho týká, příliš šťastný z toho není… Takže právě teď se Barbar Cohen se svým dobrým starodávným mečem, novou vycházkovou holí a starými přáteli – a tím myslíme skutečně velmi staré přátele – vydává za svým posledním velkým dobrodružstvím. Byl to dobrý život. Teď se Cohen chystá zdolat nejvyšší horu Zeměplochy a předstoupit před své bohy. Nelíbí se mu způsob, jakým bohové lidi nechávají vyrůstat – a zastárnout a zemřít. Je čas, říká Cohen, konečně jim něco vrátit. Poslední hrdina Zeměplochy se vypravil vrátit bohům to, co jim první hrdina světa ukradl. Ano, a pomstít se! Pokud ho však někdo včas nezastaví, bude to znamenat konec světa. Někdo se o to pokusí. Takže kdo ví, kdo je vlastně poslední hrdina…? 

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print