#SmrtVšemPrasatům

Sedm studentů elitní chlapecké školy pro „privilegované“ a tajemný vrah, který zabíjí v jejich řadách. První díl série s detektivem Maxem Wolfem má originální téma i zápletku.

Britský spisovatel Tony Parsons rozhodně není žádným nováčkem, u nás však zatím vyšly pouze jeho románově / filozofické počiny. Do žánru krimi se s ním proto podíváme v češtině poprvé. A jistě to nebude naposledy, Max Wolfe už v originále pátrá v pěti knihách (a třech kratších příbězích) a další se určitě chystají.

Jak už název #SmrtVšemPrasatům napovídá, jedná se o příběh z dnešní doby, který rozhodně neponechává moderní technologie v pozadí, ale využívá je i v příběhu. Děje se tak spíše na druhé koleji celého vyšetřování (narozdíl třeba od Bounty, kde jsou využity jako primární zápletka). Vše ale začíná, jak se dozvíme v prologu, před mnoha lety na jednom bujarém studentském večírku, který skončí katastrofou.

Kdo vraždí bývalé spolužáky? Proč zvolil nezvyklou metodu proříznutého hrdla? Kdo a jakou zbraní dokáže jedním řezem téměř oddělit hlavu od těla? A jaká tajemství ukrývá elitní škola?

Hlavní postavou celé knihy je detektiv Max Wolfe. Bývalý operační důstojník protiteroristické jednotky a nováček na oddělení vražd. Nechal se sem přeložit poté, co se stal „hrdinou“, který zpacifikoval atentátníka. Doma na něj čeká malá dcerka Scout, o níž se stará sám a rozkošné štěně, které se snaží se střídavými úspěchy vychovávat. Jeho vyšetřovací metody jsou místy kontroverzní a nebojí se ani nestandardních postupů. Někdy se mu to povede, někdy ale ne… a to má samozřejmě své následky.

Celý příběh je docela zamotaný, více, než by se na první pohled zdálo. Vraha rozhodně neodhalíte na první dobrou, stále na povrch vyplouvají další a další fakta. Čtenářský zážitek je tak veskrze pozitivní. Ano, kniha má své mouchy a mušky, které ale autor jistě v dalších dílech vypiluje. Nejvýraznější z nich jsou asi dvě – místy děj zbytečně ztrácí napětí a občas je podivně kostrbatý, jakoby se autor snažil něco popsat, ale moc mu to nešlo 😀 Obsahuje ale i spoustu zajímavých a napínavých momentů, které za to určitě stojí.

Hodnocení


#SmrtVšemPrasatům – Tony Parsons
The Murder Bag, překlad Michaela Teličková
Moba, 2018, 408 stran
978-80-243-8057-5

Anotace

Před dvaceti lety se v soukromé výběrové škole Potter’s Field spřátelilo sedm bohatých, privilegovaných studentů. A teď začali za těch nejkrutějších okolností umírat. Detektiv Max Wolfe, který začal nedávno pracovat v oddělení vražd britské metropolitní policie se ujímá svého prvního případu.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Moba.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print