Sourozenci v příbězích známých i neznámých

Sourozenecká láska i nevraživost je vděčným literárním tématem už od dávných dob. A protože se právě dnes v některých zemích slaví Den sourozenců, nezapomeňte své sestře nebo bratrovi popřát a pro inspiraci jim doporučit nějakou hezkou knihu právě o sourozeneckých vztazích 🙂

Téma sesterské či bratrské se hojně vyskytuje zejména v dětské literatuře, kde mimo jiné plní výchovnou funkci – pomáhá rodičům ukázat svým nezbedným dětem, že svého brášku či sestřičku mohou mít i rádi a ne mu jen dělat naschvály 😀 Starší Moudřejší z nás si vzpomenou na milovaného i nenáviděného Čuka a Geka, holky na hlavně na německou Luisu a Lotku nebo sérii knížek české autorky Amálie KutinovéGabře a Málince.

Jak přišel čas na větší dobrodružství, začala éra Správné pětky od Enid Blyton (kterou mám já z nějakého záhadného důvodu v hlavě pořád přejmenovanou na Edin Blynton 😀 ), kde sourozence Juliána, Dicka a Annu doplňuje jejich sestřenice Georgina a její pes Tim. Bratři Lví srdce další známé spisovatelky Astrid Lindgren si své čtenáře, ostatně i jako všechny zmíněné knihy, nachází dodnes.

Z filmu Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň… zdroj: imdb.com

Uznávanou (i kritizovanou) fantasy sérii Letopisy Narnie vám jistě moc představovat nemusím. Tento příběh o sourozencích, kteří prošli skrz skříň do fantastického světa, uchvátil po celém světe mnoho fanoušků a byl i zfilmován.

Ve školních lavicích nás povinná četba také seznámila s několika sourozeneckými příběhy, jeden za všechny mohou tvořit třeba Dostojevského Bratři Karamazovi. Pojďme se ale podívat i po něčem o chloupek aktuálnějším 🙂

Z novodobých knižních vod

Českým rybníčkem úspěšně prosvištěl román Patrika Hartla Okamžiky štěstí, který je unikátní zejména svým zpracováním – začít číst jej můžete buď z pohledu Veroniky nebo z pohledu Jáchyma, jejichž samostatné příběhy tvoří jeden celek. Z první ruky si o nich můžete přečíst i od Tyrkysové knihovničky.

Pro milovníky napětí doporučuji třeba horor Dům za zdí, velká část příběhů se ale věnuje spíše sourozeneckým vztahům jako takovým. Za všechny například slavný (a také zfilmovaný) román Jodi Picoult Je to i můj život o Anně, která byla počata za „účelem“ zachránit svou starší sestru Kate, která se potýká s leukémií.

I v žánru young adult je sourozenecké téma časté – zmiňme například záhadné Zmizelé dívky nebo skvělý román Nebe je všude (recenze tu 🙂 ).

Samostatnou kapitolou jsou knihy o dvojčatech (či vícerčatech). Romantické duše možná znají román Liane Moriarty Tři přání o sestrách – trojčatech, z žánru young adult „vytáhnu“ ještě jednou Jandy Nelson a její Dám ti slunce.

Na závěr jsem si nechala krásnou, ale smutnou knihu Affinity Konar Mischling, pojednávající o dvojčatech – Staši a Perle, které se za 2. světové války dostanou do koncentračního tábora v Osvětimi a jejich podoba se jim stane prokletím, když si jich všimne doktor Mengele. Velmi silný příběh, který rozhodně stojí za přečtení.


Na tvorbě článku se nepřímo podíleli všichni soutěžící z velikonoční soutěže, protože se se mnou v jedné z otázek podělili o tipy na knihy, v nichž jsou hlavními hrdiny právě sourozenci. Za to jim velmi děkuji! 🙂

Znáte další příběhy o vztazích bratrů a sester? Napište své tipy do komentářů!

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print