Knižní předloha slavného Grinche

Kdo by neznal zeleného skřeta, co je věčně nadurděný a ze všeho nejvíc na světě nenávidí vánoční svátky a veselí? Do naší kultury sice původně nepatří, svoje fanoušky si ale zcela jistě našel. Grinche jak jej známe představil jeho autor, slavný americký spisovatel, básník a karikaturista Theodor Seuss Geisel, píšící pod jménem Dr. Seuss, v roce 1957 (jméno Grinch se ale objevuje v jeho díle už dříve, poprvé roku 1953). A od té doby si buduje Grinch svoji pověst, s níž se už několikrát přesunul i na filmová plátna, do muzikálu a dokonce počítačových her.

Jak Grinch ukradl Vánoce

Samotný příběh je velmi prostý – Grinch (který v knize mimochodem vůbec není zelený – ilustrace jsou černobílé s červenými prvky – zezelenal až v prvním filmovém zpracování) žije nedaleko vesnice Kdovíkov a vánoční svátky ho děsně štvou. Všichni Kdovíci jsou bůhvíproč veselí a šťastní, vesnička je plná hlaholu a zpěvu, prostě nic pro něj. A tak se rozhodne, že letos prostě žádné Vánoce nebudou. Přestrojí se za Santu, vkrade se do jejich domečků a za pomoci svého psa Maxe odnese všechny dárky i výzdobu. Jak už ale tušíte – Kdovíci vánoční svátky stejně nakonec oslaví 🙂

Jak Grinch ukradl Vánoce - ukázka

Veršovaný příběh zabírá všehovšudy vždy jen pár řádků na stránce, které ale doplňují nádherné ilustrace plné detailů. Přečtete jej tedy za pár minut, určitě ale potěší a navodí vánoční atmosféru 🙂 Vhodný pro děti i dospělé!

Jak Grinch ukradl Vánoce - ukázka

Kniha Jak Grinch ukradl Vánoce se nakonec dočkala ještě dalších dvou pokračování, v nichž se autor vrací ke Grinchově minulosti a reflektuje i děj filmů, které mezitím vznikly. Když zmíním jen ty nejslavnější, jistě si někteří pamatujete zpracování z roku 2000, v němž exceloval Jim Carrey, nebo poslední animovaný film z roku 2018, kde Grinche namluvil Benedict Cumberbatch.

Hodnocení


Jak Grinch ukradl Vánoce

Jak Grinch ukradl Vánoce! – Dr. Seuss
How the Grinch Stole Christmas!, překlad Alena Snelling
Drobek, 2018, 60 stran
978-80-7585-552-7

Anotace

Grinch je ta nejhorší potvora, jakou jste kdy viděli. Má srdce tvrdé jako kámen, nesnáší Vánoce a celý advent. Když ale stvoří ohavný plán ukrást Vánoce, čeká ho velké překvapení!
Tento klasický vánoční příběh s vtipnými verši, nádhernými ilustracemi a tím pravým poselstvím Vánoc se nestal populárním jen tak pro nic za nic!


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Knihy Dobrovský.

Jak Grinch ukradl Vánoce! na ČBDB.cz.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print