Jeden den, osm pohledů a sedm smrtí Evelyn Hardcastlové

Jeden den pohledem osmi různých osob a jedna záhadná vražda. Osvobození z nekonečného kolotoče je možné pouze po předložení důkazu o tom, kdo je pachatelem. Neobvyklý detektivní případ s originální zápletkou hodný klasiků.

Sedm smrtí Evelyn Hardcastlové

Když se hlavní hrdina probudí v lese, nepamatuje si zhola nic, pouze jedno jméno – Anna. Vzápětí se stává svědkem vraždy a po zběsilém úprku se dostává k honosnému sídlu Blackheath. Honosné, leč značně ošuntělé, sídlo je plné hostů, které pozvali lord a lady Hardcastlovi na podivný maškarní bál. Bál, který skončí smrtí jejich dcery.

Detektivní pátrání probíhá velmi neobvyklým způsobem. Náš hlavní hrdina totiž onen osudný den prožívá zas a znova. A ráno se vždy probudí v jiném z hostí. Jedinou možností, jak se osvobodit, je případ vyřešit. Kým je ale ve skutečnosti on sám? Kdo se skrývá za záhadnou maskou morového doktora? Kdo je Anna? A jak souvisí temná minulost Blackheathu s vraždou Evelyn?

Celá zápletka je neskutečně zamotaná a budete muset napínat své paměťové buňky i pozornost. Ale rozhodně to za to stojí! S každým „novým“ dnem se dozvídáte další a další podrobnosti, detaily, střípky, které dohromady dávají dílky skládačky, jenž s posledním dnem zapadnou na své místo. Některé pasáže se sice částečně opakují, ale na situaci se vždy díváte z jiného pohledu a autor využil i toho, že jednání hlavního hrdiny ovlivňuje také osobnost a schopnosti toho, v koho je právě převtělen. Takže se určitě nebudete nudit.

Sedm smrtí Evelyn Hardcastlové je debutem britského novináře a cestovatele Stuarta Turtona a já upřímně doufám, že se nejedná o počin poslední 🙂

Hodnocení


Sedm smrtí Evelyn Hardcastlové

Sedm smrtí Evelyn Hardcastlové – Stuart Turton
The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle, překlad Martina Šímová
Vendeta, 2019, 472 stran
978-80-7390-678-8

Anotace

Kriminální román britského novináře Stuarta Turtona se dá popsat, jako když Agatha Christie potká Davida Mitchella a Claire North.
Muž se probudí v lese a pamatuje si pouze jediné jméno: Anna. Byl svědkem vraždy v lese a nyní přichází k luxusnímu, leč rozpadajícímu se okázalému sídlu Blackheath, kde se brzy od tajemného hosta převlečeného za lékaře léčícího mor dozví, že jediný způsob, jak může uniknout dni, který se opakuje znovu a znovu, je vyřešit důmyslnou vraždu.
Má to jeden háček: každý den se probudí v těle jiného podezřelého – což mu ale na druhou stranu umožňuje komunikovat se svými bývalými i budoucími já. Ale ne každé jeho já mu chce pomoct…
Ale náš hrdina brzy zjistí, že není sám, kdo chce chytit vraha a uniknout z Blackheath. Ale kdo je to Anna a proč má nutkání ji najít? A co ho přivedlo na Blackheath? A kdo u všech čertů zabil Evelyn Hardcastlovou?


Recenzní výtisk knihy mi laskavě poskytly Knihy Dobrovský.

Sedm smrtí Evelyn Hardcastlové na ČBDB.cz.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print