(Audio)knižní Vraždy v Midsomeru

Kdo by neznal šéfinspektora Toma Barnabyho! Mrtví v Badger’s Drift jsou prvním dílem knižní předlohy slavných seriálových Vražd v Midsomeru a samozřejmě pěkně zamotaným… Vražda, která se nejprve ani jako vražda netváří, v malé vesničce, kde si všichni vidí až do talíře, se zdá i pro Barnabyho zprvu těžkým oříškem.

Audiokniha Mrtví v Badger's Drift

Emily Simpsonová je postarší dáma a bývalá učitelka, která se nikdy nevdala. Společnost jí v domečku dělá pejsek, radost zahrada a volný čas často tráví se svou dlouholetou kamarádkou, rovněž „starou pannou“, Lucy Bellringerovou. Když je jednoho dne nalezena mrtvá ve svém domě, místní lékař konstatuje přirozenou smrt. Lucy Bellringerové se to ale nezdá – okolo úmrtí Emily je příliš nejasností. Se svými podezřeními se svěří právě Barnabymu, který jí zprvu nevěří, ale jakmile vše začne vyšetřovat, objevují se další a další podezřelé okolnosti.

Caroline Graham popisuje celé detektivní vyšetřování z pohledu hned několika zapojených osob, což příběhu dodává na zajímavosti. Neváhá se vydávat do jejich minulosti, často detailně popisuje i prostředí, v němž se příběh právě odvíjí. To vše po střípcích rozplétá příběh nejen podivných sousedských vztahů, ale i minulosti, která může a nemusí se záhadným úmrtím paní Simpsonové souviset.

Audioukázka v podání Vladislava Beneše (zdroj: Audiotéka)

Pokud znáte seriálové zpracování Vražd v Midsomeru, možná budete trošku překvapeni – ne nutně ve zlém – styl vyprávění autorky je maličko jiný, než jsme z televizních obrazovek zvyklí. Nejvíce mě zarazilo, kolik „neslušných“ částí v sobě Mrtví z Badger’s Drift mají (konkrétně tento příběh jsem tedy v seriálovém zpracování neviděla, ale do uhlazeného a decentního stylu to má daleko 😀 ). S dějem knihy ovšem souvisí, takže to nijak neruší, jen jsem to nečekala 🙂 A chudák detektiv seržant Troy, jakožto Barnabyho pravá ruka, se mi zdál oproti seriálu vykreslený trošku jako prosťáček, ale třeba je to jen prvním dílem.

A protože jsem první ze série Midsomerských vražd poslouchala jako audioknihu, musím ještě vyzdvihnout skvělý výkon Vladislava Beneše. Velmi příjemně se poslouchá a do příběhu opravdu vdechl život.

Hodnocení


(zdroj: Audiotéka)

Mrtví v Badger’s Drift – Caroline Graham
The Killings at Badger’s Drift, překlad nezjištěn
režie Hynek Pekárek, čte Vladislav Beneš
OneHotBook, 2018, 9 hodin 18 minut

Anotace

Pokud oběť znala svého vraha, určitě ho znáte i vy, a on zná vás.
Na smrti postarší slečny Emily Simpsonové neshledá lékař ve vsi Badger’s Drift nic podivného. Její dobrá přítelkyně s ním ovšem nesouhlasí a se svými pochybnostmi se svěří šéfinspektorovi Barnabymu. Od chvíle, kdy se případu se svým asistentem seržantem Troyem ujme a zjistí, že šlo o promyšlenou vraždu, se život ve zdánlivě poklidné anglické vesnici změní. Na povrch začnou vyplouvat dávné lásky, staré křivdy a skrytá nepřátelství. A jak už to v hrabství Midsomer bývá, nezůstane u jediné mrtvoly…


Audioknihu k recenzi laskavě poskytla Audiotéka.

Mrtví v Badger’s Drift na ČBDB.cz.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print