Drsný spasitel, co ví, že nic neví…

Nevzpomíná si. Na vlastní jméno, na to, jestli je „ten zlej“ nebo „ten hodnej“. Na to, kde přišel ke klepetu, co má místo jedné ruky, ani na to, proč má biomechanické oko z dílny nějakého úchylného vynálezce. A tak se toulá, hledá střípky své minulosti a snaží se ve světe „po Krachu“ přežít, jak jen to jde.

Drsný spasitel

Svět, ve kterém se náš hrdina s iniciálami C. R. pohybuje, je mírně řečeno podivný. Je někde na úrovni středověku, ve kterém se ale stále vyskytují moderní technologie a současně také bozi, bůžci, duchové, nadpřirozené bytosti a stvoření, upíři a prakticky všechno, na co si jen vzpomenete i s tím, co by vás nenapadlo. Svět po apokalypse. Drsné prostředí, kde se C. R. musí svými zbraněmi pěkně ohánět. A to vše v nám dobře známém pozadí české krajiny, zejména pak severní Moravy.

V loňském roce měl premiéru český film Drsný spasitel, na jehož vzniku se podíleli fanoušci.

Kniha je dělena na několik částí, které tvoří téměř samostatné celky, propojené ale linkou pátrání po vlastní minulosti. Jak se C. R. postupně dozvídá jednotlivé střípky ze svého života, více a více se odtajňuje i čtenáři, současně ale přibývá i dalších záhad, které bude muset C. R. vyřešit. A ve finální části, která se odehrává v zamrzlé Ostravě, se vše vyjasní. Samozřejmě úplně jinak, než byste čekali 🙂

Drsný spasitel je neobvyklou knihou, která vám připomene tvorbu Jiřího Kulhánka nebo (nověji) Františka Kotlety, rozhodně má ale vlastní šťávu. Autor píše čtivě, vtipně a zejména scény s Micumou (biomechanickým koněm, který dělá C. R. společnost) a část odehrávající se v Ostravě stojí za to. Vlastně jediné, co bych oželela, je obrovské množství různých kreatur, které ve světě můžete potkat – až se to zdá překombinované, byť svůj smysl to má. Rozhodně si od Miroslava Žambocha přečtu ještě něco dalšího.

Hodnocení


(zdroj: Databáze knih)

Drsný spasitel – Miroslav Žamboch
Triton, 2007, 437 stran
978-80-7254-964-1

Anotace

Století válek mezi lidmi a bytostmi z Druhé strany reality změnilo svět. Možná je to jen zvláštní muž bez paměti, možná démon, netvor s okem nadaným vlastní zlověstnou inteligencí, který hledá odpověď na otázku, kdo vlastně je.
Ve světě, kde jsou lidé jen trpěnými hosty, chovným dobytkem k ukojení chutí věčně hladových stvůr, jsou zapotřebí i silnější zbraně než je brokovnice nebo granátomet…
Poutník hledající pravdu, vlastní minulost a ukradenou duši se nezastaví před ničím. Konec lidstva se blíží a on je ten, kdo apokalypse otevírá cestu. Zabránit jí může jen tvor zrozený z utrpení – Drsný spasitel.


Drsný spasitel na ČBDB.cz.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print