Podivná Kniha ztracených věcí

Odehrává se ve zvláštním světě plném známých pohádkových postaviček, které se ale rozhodně nechovají, jak byste očekávali. Pro děti není kvůli místy brutálnímu ději, a pro dospělé…?

Kniha ztracených věcí

Dvanáctiletý David se po smrti své maminky přestěhuje spolu s otcem z Londýna na venkov k jeho nové ženě, s níž má další dítě. I když je tam bezpečněji (děj se odehrává za 2. světové války), Davidovi se tam nelíbí, macechu nemá rád, je mu smutno po mamince. Utíká proto do svého podkrovního pokoje, kde mu společnost dělají knihy. Jenže pak se reálný svět začne prolínat s tím fantazijním a jednoho dne David pronikne do podivné říše plné cizích a nepřátelských bytostí a nestvůr.

Celý příběh je mírně řečeno zvláštní. Děj, který se odehrává v „normálním“ světě je ještě zajímavý a čtivý, ale jakmile se David dostane do pohádkové říše, začne to jít z kopce. Autor se nechal inspirovat klasickými dětskými pohádkami, které ohýbá k obrazu svému, ovšem rozhodně ne v dobrém. Některé jsou pojaty vtipně (malý spoiler: Sněhurka a sedm komunistických trpaslíků), jiné překroutí do nečekané brutality.

Jak David putuje po království, aby se setkal se starým králem, který by mu mohl pomoci dostat se domů, potkává další a další podivné bytosti. A děj začíná být více a více překombinovaný, místy nechutný, často depresivní. Jednoduše řečeno – mně tedy rozhodně nesedl. Až konec knihy, opět v našem světě, to maličko zachránil. I když chápu cíl – napsat příběh o vyrovnání se se ztrátou, smutkem, přizpůsobení se novému světu, na který není hlavní hrdina zvyklý,… zpracování a podivný retelling známých pohádek nebyly mým šálkem kávy. Což ale neznamená, že by nemohl být tím vaším – na databázích má kniha vlastně velmi dobré hodnocení (aktuálně 87 % na ČBDB.cz, 90 % na Databázi knih a 3.98* na Goodreads)!

Hodnocení


(zdroj: Databáze knih)

Kniha ztracených věcí – John Connolly
The Book of Lost Things, překlad Jaroslava Kočová
BB art, 2008, 304 stran
978-80-7381-242-3

Anotace

Příběh o smutku a o ztrátě, o věrnosti a lásce a o zázračné síle vyprávěných příběhů. Nahoře v podkroví, v pokojíku pod střechou, oplakává dvanáctiletý David svou matku. Je opuštěný a zlobí se na celý svět a společnost mu dělají než knížky. Jenže ty knížky k němu začnou šeptem mluvit ze tmy a David unikne do světa představ. Přitom zjistí, že skutečnost a fantazie se začaly jaksi prolínat. Zatímco se jeho rodina rozpadá, je chtě nechtě přenesen do zvláštní říše, představující podivný odraz jeho vlastního světa, až na to, že ji obývají hrdinové a nestvůry a vládne tam stárnoucí král, který ukrývá své tajemství v záhadné knize… v Knize ztracených věcí.


Kniha ztracených věcí přečtena v rámci výzvy Čtenářského klubu ČBDB.cz.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print