A co kdyby to bylo jinak? Nevšední příběh o všedním životě

Neobvyklý román britské spisovatelky Laury Barnett vypráví příběh Jima a Evy. Dvou zcela normálních studentů, jejichž cesty spojil malý pes, který Evě vběhl pod kolo. A co kdyby to bylo jinak? je příběhem, který by mohl prožít kdokoli z nás. Jim a Eva jej však v románu prožijí ve 3 různých verzích, v nichž jejich osudy změní maličkosti, díky kterým se vydávají po různých životních stezkách.

Tři příběhy a tři verze životů obou hrdinů, jejichž osudy jsou i přesto propojeny. Na začátku jsou oba vysokoškolskými studenty. Ona touží po kariéře spisovatelky, on by se chtěl stát malířem. Co jejich setkání způsobí? Jaké by mohly být jejich životní peripetie, kdyby se Eva psíkovi vyhnula? A jaké budou, když z kola spadne a Jim jí ho pomůže opravit? Jak to ovlivní jejich životy? A jaká rozhodnutí budou ta „správná“? Příběh je vyprávěn v rozmezí téměř šedesáti let mezi lety 1958 a 2014, dostaneme se v něm do různých částí světa – od Londýna přes New York, Paříž, Itálii či Řecko – a neminou vás také události daných let, byť spíše v pozadí. Například éra hippies ale skvěle dokresluje atmosféru.

Nakolik se nápad s vyprávěním tří odlišných verzí příběhu zdá skvělý, bohužel je to jedna z mála věcí, které se dají knize vytknout. Orientovat se v nich totiž není žádný med. Každá z kapitol sice začíná uvedením verze, které jdou za sebou chronologicky a vždy ve stejném pořadí, i přesto ale musíte být hodně pozorní a „vzpomenout“ si, co se právě v dané linii příběhu děje a o kterou se jedná. Kvůli tomu se kniha čte o něco složitěji, než by zasluhovala. Je i těžké se vyznat v některých vedlejších postavách, z nichž některé jsou ve všech verzích (jako například rodinní příslušníci obou hlavních aktérů), u jiných však až po pár kapitolách zjistíte, že měly pouze epizodní roličku a pro příběh podstatní nejsou nebo, což je horší, se najednou vynoří až o několik mnoho kapitol dál.

„Obraz měl znázorňovat všechny cesty, které zůstaly nevyužité, mnohé životy, které nebyly žity, životy, které nikdo nežil.“

I přesto bych vám A co kdyby to bylo jinak? určitě k přečtení doporučovala. Je opravdu zajímavé sledovat životní peripetie dvou lidí, které se v začátcích lišily o tak málo a na konci…? 🙂 Sympatické navíc je, že se nejedná o typ díla s nereálnými hlavními hrdiny. Jim i Eva řeší úplně normální problémy, potýkají se s krizemi a řeší těžké rodinné situace. Jako každý z nás. I přesto vás ale jejich příběh dostane a přejete jim, v kterékoli z verzí, šťastný konec.

Hodnocení


A co kdyby to bylo jinak? – Laura Barnett
The Versions of Us, překlad Marcela Nejedlá
Motto, 2016, 448 stran
978-80-267-0628-1

Anotace

Evě a Jimovi je devatenáct, studují v Cambridge a jejich cesty se poprvé zkříží v roce 1958. Jim jde po ulici a na kole k němu přijíždí Eva, když tu jí do cesty vběhne malý pejsek. To, co se stane dál, navždy předurčí běh jejich životů. Autorka nás nechává sledovat tři verze jejich budoucnosti, kdy jsou nebo nejsou spolu, a po různých peripetiích všechny směřují k závěru v současnosti. Někdy stačí jen malý okamžik, a náš život se navždy změní.


Četli jste A co kdyby to bylo jinak? nebo nějakou knihu s podobným námětemDejte tip, přečetla bych si na toto téma i něco dalšího!
Díky 🙂

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print