Ospálek: skřítek, co pomůže s večerními rituály

Malý kouzelný skřítek, který svými uspávacími kapičkami zalepí očka na celou noc… a do rána po nich zbydou jen ospalky 🙂 Potřebujete u svých dětí zaběhnout večerní režim před spaním? Ospálek vám může pomoci.

Ospálek

Fyzioterapeutka Alžběta Votavová k sobě přizvala ilustrátorku Michaelu Bergmannovou, která se věnuje tvorbě pro děti již řadu let, a společně vdechly život Ospálkovi. Velkoformátové a bohatě ilustrované provedení knihy zaujme nejednoho malého čtenáře. Určena je dětem od tří let a příběh o skřítkovi v ní doplňují praktické informace pro rodiče zaměřené na spánkové rituály.

Samotný příběh má velmi jednoduchou dějovou linku. Skřítek Ospálek večer pozoruje malého Bořivoje, který je už unavený a rád by šel spát. Pořád to ale není úplně „ono“ – má hlad, žízeň, nemá vyčištěné zoubky, rád by si poslechl pohádku… Až poté, co jsou všechny tyto potřeby uspokojeny, může mu Ospálek v postýlce kápnout své kapičky na zavřená očka.

Ilustrace hrají významnou roli – i když se u každé z potřeb „díváme“ do Bořivojova pokojíčku, děti jistě zaujme, že se postupně mění. Bořivoj si uklízí hračky, převléká se… a Ospálek na něj vykukuje vždy z jiného místa. Zábavnou formou tak ilustruje jednotlivé rituály a posouvá děj kupředu.

Ospálek

Přiznám se, kniha mnou po přečtení rezonovala a několik dnů jsem si sumírovala, co napsat. Samotná prezentace jednotlivých rituálů mi přijde hezky vymyšlená, stejně jako ústřední postava Ospálka. K části pro rodiče mám své výhrady, protože úplně nesouzním s řečeným, ale je mi známo, že co rodič i co odborník, to jiný názor 🙂 Abych byla konkrétnější – autorka například uvádí, že děti od 9 měsíců už nepotřebují v noci jíst a měly by prospat bez plného probuzení celou noc. Krátké fyziologické poloprobuzení mezi cykly je normální, ale děti by se měly naučit usnout znovu samy – uspávací rituály jsou jen „rozmar“. Spolu s dalšími radami mi to až příliš zavání (možná neúmyslně?) spánkovým tréninkem, který prostě není mým šálkem kávy (pokud by vás tato problematika zajímala více, doporučuji Instagramový účet @babiesandsleep). Použití samotné knihy to ale nijak nelimituje, jen jsem přemýšlela, zda tato sekce byla v dětské knížce třeba.

U příběhu jsem se však zarazila u dvou věcí – první je samotné skřítčí kouzlo, protože si dovedu představit, že některé děti se budou bát, že jim skřítek očka zalepí a ony už se nerozlepí. Nebo nebudou vědět, co dělat, když se probudí v noci – přijde za nimi zase skřítek, nebudou se zbytečně obávat třeba jít uspokojit některou ze svých potřeb? Druhou věcí jsou poslední dva rituály před spaním, kdy Bořivoj vylézá z postýlky, aby se napil a zašel na záchod. Když vstane, rodiče už mají namalovaný takový naštvanější výraz v obličeji a jejich odpovědi jsou více příkré. Přišlo mi to jako škoda, vypadá to, že se totiž na dítě zlobí, místo toho, aby tedy podpořili všechny rituály před spaním a Ospálek tak mohl začít úřadovat.

Každopádně – i přes všechny mouchy, ze kterých jsem se nějak potřebovala vypsat 🙂 – se mi Ospálek líbí a určitě si ho s Tyrkysáčkem, až bude o chlup větší, společně přečteme. Věřím, že i díky krásným ilustracím se mu bude líbit a stane se stálicí naší rozrůstající se večerní knihovničky.

Hodnocení


Ospálek

Ospálek – Alžběta Votavová
ilustrace Michaela Bergmannová
Portál, 2022, 48 stran
978-80-262-1866-1

Anotace

Možná nevíš, že u vás doma žije kromě jiných bytůstek i skřítek Ospálek. Má rád vůni peřinek a nejvíc práce má navečer, když pomáhá dětem do postýlek, aby si všechno hezky zapamatovaly a na nic s mámou a tátou nezapomněli. Můžeš jít klidně spát a už se nemusíš stokrát vracet, protože se chceš ještě napít a vyčurat, anebo nevíš, kde máš plyšáka do postýlky. A jéje, vždyť jste si nedali pusu na dobrou noc. A co pohádka? Třeba o Ospálkovi! No, a co by to bylo za noc bez pyžamka. A vyčistit zuby přece ještě!…
Kniha je určena pro děti, které mají obtíže s navozením večerního řádu. Ale nejen pro ně. Hravou formou zpracovává večerní rituály a obsahuje i část textu pro rodiče, kde se autorka snaží pomoci rodičům rozpoznat, jak vypadá dítě zralé na spaní, v čem jsou večerní rituály dobré, pro dítě velmi potřebné a že jejich absence jej stresuje.
Kniha je určena dětem od 3 do 7 let.


Ospálek na Booxy (ČBDB.cz).

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Portál.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print