Psí návrat ke kořenům – Volání divočiny

Maličko zhýčkaný psí mazlíček Buck se díky souhře okolností dostává z bohaté rodiny žijící na slunném americkém jihu až na Aljašku, kam je prodán do otroctví jako tažný pes. Příběh vyprávěný pohledem Bucka vás provede od prvního seznámení se se sněhem, přes hladovění, bolest a utrpení, až po nejrůznější dobrodružství, lásku, přátelství a návrat k prapůvodním vlčím kořenům.

Volání divočiny

Volání divočiny je spolu s Bílým tesákem asi jedním z nejznámějších děl Jacka Londona – amerického spisovatele a dobrodruha, který své vlastní zážitky přetavil do poutavých příběhů. Kniha je plná barvitých popisů nehostinné, ale krásné, aljašské přírody, kterou pohled psa / vlka ještě více ozvláštňuje. Samotný příběh je z pohledu přístupu k psům velmi krutý, což může být jejich milovníky trochu těžké, ale je třeba si uvědomit, že jsme jednak na drsném severu, kde se život s nikým nepáral, a hlavně v době zlatokopecké horečky, tedy řadu let zpátky. I přesto ale samozřejmě Buck na svých dobrodružstvích potká i hodné lidi, kteří mu život zpestří.

Trailer filmu Volání divočiny z roku 2020 s Harrisonem Fordem v hlavní roli.

Volání divočiny jsem poslouchala v audioknižní podobě, kterou namluvil Vladislav Beneš. A bylo to štěstí. Díky jeho krásnému přednesu jsou totiž „snesitelné“ i místy opravdu hodně rozvláčné popisy, které by v tištěné podobě možná nejednoho čtenáře dokázaly odradit. Takže pokud mohu doporučit, jsou necelé 4 hodinky poslechu tou pravou volbou 🙂

Hodnocení


(zdroj: Audiotéka)

Jack London – Volání divočiny
The Call of the Wild – překlad nezjištěn
čte Vladislav Beneš
Audiotéka, 2018, 3 hodiny 53 minut

Anotace

Román Volání divočiny vyšel poprvé v roce 1903 a vypráví příběh psa, křížence bernardýna a skotského ovčáka, Bucka. Příběh se odehrává v období zlaté horečky na Klondiku. Buck, který vyrůstá u bohaté rodiny na jihu Spojených států, je prodán jako tažný pes na Aljašku. Buckovi se podaří přizpůsobit se tvrdým podmínkám práce tažného psa i drsnému severnímu podnebí. V příběhu je nádherně popsána divoká příroda Aljašky a také síla přátelství mezi člověkem a psem.


Volání divočiny na Booxy (ČBDB.cz).

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print