Armagedon s příchutí britského humoru – Dobrá znamení

Antikrist přichází na svět a armagedon je za dveřmi. Přidejte menší nedorozumění v porodnici,  charismatické zástupce Nebe a Pekla, jezdce Apokalypsy, jednu čarodějku, dvoumužnou armádu lovců čarodějnic, několik satanistických jeptišek, pár tibetských mnichů, dva geniální britské autory, typický humor a máte skvělou knihu, kterou si užijete 🙂 Styl Terryho Pratchetta mě, jak už možná víte, baví, i když není pro každého. S Neilem Gaimenem jsem se naopak v Dobrých znameních setkala poprvé.

Říká se, že ďábel zpívá nejkrásnější písně.
To je v zásadě pravda. Jenže v Nebi mají mnohem lepší choreografy.

Dobrá znamení

Příběh je postaven na jednoduchém principu – anděl Azirafal je vyslán na zem, aby zabránil apokalypse, zatímco démon Crawley jí má napomoci. Samozřejmě to ale není tak úplně jednoduchý a jednoznačný boj Dobra se Zlem. Nebe i Peklo jsou vykresleny jako pěkně zkostnatělé byrokratické korporáty, které spolu vedou vleklou „studenou válku“ a lidstvo je vlastně až tak moc nezajímá. Ostatně ale ani lidé nejsou představeni v úplně tom nejlepším světle, jak syrově vnímáme pohledem malého Antikrista a jeho kamarádů. Množství vedlejších postav je úctyhodné, ale neznamená to, že byste se v něm ztráceli, prostě nám jen oba autoři hezky kousek po kousku staví skládačku, která vyvrcholí na posledních stránkách knihy.

Dobrá znamení

Dobrá znamení se v roce 2019 dočkala seriálové adaptace, na níž se podílel přímo Neil Gaiman, dle svých slov tak, aby na ně byl Terry Pratchett hrdý. A musím říct, že uznání je na místě, seriál se opravdu věrně drží knihy a Crawley už pro mě asi navěky bude mít tvář Davida Tennanta, který jej ztvárnil naprosto dokonale, stejně jako Azirafala jeho představitel Michael Sheen. Díky tomu, že se kniha opět dostala do povědomí širšího publika, vyšla také naprosto nádherná ilustrovaná knižní verze.

Zkrátka a dobře, Dobrá znamení si určitě přečtěte. A taky se na ně podívejte… No a audiokniha se podle recenzí prý taky povedla! 😀

Hodnocení


Dobrá znamení

Dobrá znamení – Terry Pratchett, Neil Gaiman
Good Omens, překlad Jan Kantůrek
Talpress, 2007, 490 stran
80-7197-099-9

Anotace

Dny jsou sečteny. Třeste se, vy, co nevěříte. V Tadfieldu začíná apokalypsa.
Nadešel soudný den a tentokrát to není jen na zkoušku. Nadcházející sobotu po odpoledním čaji má přijít konec světa, a obrovská spousta lidí si vzala do hlavy, že se postará o to, aby se to skutečně stalo. Azirafal a Crowley mezi ně nepatří. Tahle dvojka, anděl s démonem, si potrpí spíš na dobrou hudbu, víno a knihy, které jim Země může nabídnout. Jeden druhého si postupně oblíbili, upřímně, vždyť se znají už od Počátku. Nejsou zrovna nadšení z toho, že by to všechno mělo přijít nazmar. Mocnosti však mají svůj plán, a tak Azirafal s Crowleym musí postupovat velmi opatrně, aby se jim podařilo ho překazit. Velmi opatrně. Dobrým začátkem by bylo najít Antikrista, který, jak se zdá, se jim ztratil…


Dobrá znamení na Booxy (ČBDB.cz).

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print