Multipotenciálové a jejich svět

Odpovídali jste dětství na otázku „Čím chceš být, až vyrosteš?“ pokaždé jinak? Měli jste v dospívání problém vybrat si právě ten jeden správný obor? Dokážete se „zažrat“ do jednoho tématu a vyhledat si o něm všechno? Máte spoustu různorodých zájmů? Možná i pracujete v jiném oboru, než jste vystudovali? Že ano? Pak vítejte mezi multipotenciály!

Kniha pro multipotenciály

Multipotenciálové jsou lidé, kterým se říká různě – renesanční osobnosti, vševědi, všeználkové či všeumělové, univerzální hráči… Emilie Wapnick je ve své knize nazývá multipotenciály, jakožto zastřešujícím termínem označujícím lidi s mnoha zájmy a touhou věnovat se mnoha tvůrčím činnostem. Sama jedním takovým je. A knihu vydala proto, že rozhodně není sama a chtěla, aby i další multipotenciálové dokázali co nejlépe využít své přednosti k tomu, aby uspěli v dnešním světě.

První část je věnována multipotencialismu jako takovému – jaké jsou jeho projevy, dokonce jaké typy – a věnuje se i ujištění čtenáře o tom, že není „divný“, jak si možná myslí.

Život multipotenciála má řadu různých podob. Někteří z nás mají rozpracováno deset projektů současně, zatímco jiní se raději zaberou na několik měsíců či let do jednoho tématu a v tu dobu pro ně nic jiného neexistuje, za nějaký čas se ale přesunou do úplně jiné oblasti. Multipotenciál může mít několik zájmů paralelně (věnovat se řadě z nich zároveň), zabývat se jimi postupně (vždy pouze jednomu) nebo si může zvolit cokoli mezi oběma póly.
(s. 19)

Druhá část knihy se věnuje již praktickým věcem, a to uplatnění multipotenciála na trhu práce. Je pro něj vhodné věnovat se jednomu oboru, který nabízí sám o sobě různorodost práce (např. filmařině či marketingu) nebo se například věnovat dvěma zcela odlišným profesím na částečný úvazek, které uspokojí jeho zájmy? Emilie Wapnick u každého ze čtyř modelů předkládá praktické informace i cvičení, díky kterým se můžete posunout o krok dál. Všechny jsou navíc doplněny krátkými příběhy skutečných lidí, kteří se se svou kariérou „poprali“ po svém 🙂

Navnaďte se na knihu přednáškou autorky na TED!

V závěrečné části autorka přidává další dobré rady. Jednak se věnuje problematice prokrastinace a hlídání vlastní výkonnosti, ale hlavně pak komunikaci s okolím. Jak podat svou multipotencionalitu tak, aby byla pro potenciálního zaměstnavatele zajímavá? Jak se nenechat odradit? Jak se v tomto ohledu zbavit obav či nízkého sebevědomí?

Kniha pro multipotenciály, s výstižným podtitulem odkazujícím k originálnímu názvu – „Buďte vším, čím chcete“, se hodí pro každého, ať už multipotenciálem je, nebo není. V praxi se s nimi totiž jistě setkáte – ať už ve škole, v práci, jako jejich rodič, nadřízený, kariérní poradce, trenér… a usnadníte jim život tím, že budete chápat, že nějaká multipotencialita vůbec existuje 🙂

Hodnocení


Kniha pro multipotenciály

Kniha pro multipotenciály – Emilie Wapnick
How to Be Everything, překlad Helena Šilhánková
Portál, 2019, 200 stran
978-80-262-1441-0

Anotace

Otázka „Čím chceš být, až vyrosteš?“ vyvolává dojem, jako by si každý z nás musel vybrat jeden druh zaměstnání a jednu vášeň, jíž se v životě bude věnovat. Jenže jsou i lidé, kteří prostě mají řadu zájmů a věnují se – ať už postupně, nebo zároveň – řadě různých projektů. Pro tenhle typ lidí už vzniklo mnoho názvů: třeba renesanční lidé, všeumělové, skeneři nebo – jak je označuje autorka této knihy, která mezi ně počítá i sebe samu – multipotenciálové. 
Ve své knize píše, v čem je v dnešním světě plném změn multipotencialita výhodou (takoví lidé totiž dovedou syntetizovat ideje, rychle se učí, jsou adaptabilní a myslí v souvislostech). Radí, pomocí jakých strategií se dá zaměřit na více projektů. Jak se vypořádat s pocity, jako je strach, že člověk nebude nejlepší, či vina, protože o něco ztratil zájem. 
Informačně nabitá, chytře psaná a zábavná kniha je vybavena různými výčty, tipy, cvičeními i seznamem slavných multipotenciálů a příkladů interdisciplinárních oborů. 


Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji Nakladatelství Portál.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print