Aristokratka potřetí – tentokrát na koni

I třetí díl oblíbené Aristokratky začíná přesně tam, kde předchozí skončil. A veze se i na stejné vlně. Osud zámku Kostka má zachránit Marie – do prohlídkové trasy tak přibývá i bílá rakev, který na ni čeká (je jí totiž 19 a půl a žádná z rodových nositelek jména Marie se 20 let nedožila) – a všichni si od toho slibují zvýšení tržeb.

Jak asi očekáváte, nápad vydělat hromady peněz vezme záhy za své. Oproti předchozím dílům ale začíná být Marie o něco průbojnější a se zachráněním rodiny i zámku před definitivním krachem bude mít plné ruce práce. Do příběhu také vstupuje záhadná (ne)tetička Nora, která dodá všem postavám další podněty ke komickým situacím.

Celý příběh je pořád vtipný a zábavný, i když začínají být jednotliví hrdinové už trošku stereotypní. Opakovaný vtip vždy ale přestává být vtipem, a proto je rozhodně třetí díl o něco slabší, než první. Na druhou stranu opět o něco pozdvihl laťku oproti dílu druhému 🙂

Stejně jako v knihách, které Aristokratce na koni předcházely, i tentokrát děj končí bez nějakého vyvrcholení příběhu a zůstává otevřený pro další pokračování. A já si Aristokratku a vlnu zločinnosti na zámku Kostka ráda přečtu. Jen si zase dám pár měsíců odstup, který vždy mezi jednotlivými díly prospěje.

Hodnocení


(zdroj: Druhé město)

Aristokratka na koni – Evžen Boček
Druhé město, 2016, 160 stran
978-80-7227-384-3

Anotace

Mladá aristokratka Marie Kostková z Kostky opět řeší nezáviděníhodné problémy. „Nejchudší zámek v Čechách“ zůstává věrný svému označení, a tak tu hraběcí rodinka ani personál rozhodně nemají ustláno na růžích. Místo davů návštěvníků se na zámku kupí neproplacené faktury za vodu a hrozí, že záhy bude největší atrakcí každodenní koupel obyvatel zámku v kašně s dešťovkou. Chce to nějaký nápad…
Skvělým řešením se zdá být projekt, v němž se mladá aristokratka Marie III. před zraky návštěvníků chystá, po vzoru svých předchůdkyň, předčasně zemřít. Smrt přitáhne senzacechtivé turisty, bulvární tisk jim udělá reklamu… a budou mít vyhráno. Jenomže všechno je opět jinak — projekt s aristokratkou v rakvi je mrtvý. A zabil ho kníže Schwarzenberg.
Nikdy ale není tak zle, aby nemohlo být hůř. 

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print