Slavná paní Bovaryová

Ke klasické literatuře už nesahám tak často jako dříve. Když jsem ale nedávno zahlédla na ČT2 kousek filmu podle knihy Paní Bovaryová, rozhodla jsem se ji přečíst, protože mi v mém „čtenářském deníku“ chyběla 🙂

Paní Bovaryová

Paní Bovaryová je dílem francouzského spisovatele Gustava Flauberta z roku 1857, který byl inspirován skutečnými událostmi o nichž se psalo v novinách. Jeho hlavní hrdinkou je Ema – mladá dáma vychovaná dle požadavků doby a provdaná za maloměstského lékaře. Ačkoli má vše k tomu, aby byla ve svém životě spokojená, přesto není. Neovladatelná touha po dokonalé lásce a vášni, o níž si čte v románech, ji přivádí k šílenství. Je nestálá, nespokojená, umí být pěkně protivná a stále chce více… a hlavně se neskutečně nudí.

Ve své době se stala Paní Bovaryová senzací. Představovala novou hrdinku, která se nebojí utéct ze sešněrovaných konvencí dané doby a současně utíká z reálného světa do světa iluzí a představ. A své si může najít i současný čtenář. V době 50 % rozvodovosti je téma udržení vztahu, představ o tom, jaký by měl či neměl být, ale i nevěry či důvodů pro setrvání v manželství, velmi nadčasové. Na druhou stranu nám může, z pohledu soudobého, připadat Ema jako opravdu velmi nesympatická postava. Byť do jisté míry semletá okolnostmi, do nichž se dostává, často si za problémy může sama, chová se naivně, dětinsky, nezodpovědně a své chování má tendenci neustále omlouvat nemocí (samozřejmě patřičně dramaticky a teatrálně).

Je tedy na čtenáři, jak moc se nechá samotnou Emou „znechutit“, po stránce literární je dílo napsáno relativně čtivě, byť do jisté míry trochu rozvláčně. V některých místech by byl také zajímavý pohled „z druhé strany“, který by osvětlil chování některých postav, zejména pak pana Bovaryho, zaslepeného až nesmyslně láskou ke své ženě.

Hodnocení


(zdroj)

Paní Bovaryová – Gustave Flaubert
Madame Bovary, překlad Eva Musilová
Odeon, 1973, 332 stran

Anotace

Jeden z nejslavnějších románů 19. století. Emma Bovaryová je obětí středostavovských konvencí poloviny 19. století. Jako mladou romantickou dívku ji provdali za venkovského lékaře, a ona tak příliš záhy poznává ubíjející monotónnost manželského života. Snaží se před nudou uniknout malým flirtem a marnotratnými nákupy, což značně otřese rodinným rozpočtem. Zoufalá Ema tvrdě doplácí na svou naivitu, ocitá se v dluzích a marně hledá schůdné řešení…

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print