Mysteriózní případ zmizelého lékaře

Uznávaný obvodní lékař, doktor Milan Karpeta, jednoho dne odejde z práce a beze stopy zmizí. Vyšetřování však nepřináší žádné odpovědi. Detektiv Janda má po roce zkoumání případu jen několik nepravděpodobných variant. Aby se na případ dokázal podívat z jiného úhlu pohledu, přizve na konzultaci svého známého – spisovatele, s nímž pravidelně hraje šachy, a který je současně také vypravěčem příběhu.

Kniha Případ doktora Karpety

A tak nám prostřednictvím svého přítele kapitán Janda ukazuje materiály, které při svém vyšetřování nasbíral. Postupně se tak seznamujeme se záznamy výslechů a poznáváme jejich prostřednictvím Karpetovu manželku, dceru, kolegy, přítelkyně i pacienty. A díky tomu, že jej každý znal jinak, dostáváme dílky mozaiky hezky po kouscích.

Vzhledem k situování děje do období komunistické éry, nechybí v knize ani téma kádrové příslušnosti, stranických aktivit, či případné špionáže. A protože je Karpetovi 60 let, samozřejmostí při zkoumání jeho minulosti je i jeho působení za 2. světové války.

Kniha Případ doktora Karpety

Neobvyklé pojetí příběhu proloženého výslechy, které zabírají většinu textu, dodává celé knize skvělý spád. Navíc autor píše opravdu pěkně a poutavě, takže celý příběh přelouskáte až do konce, který může a nemusí být překvapující 🙂 Hodně prostoru je také věnováno fantazii čtenáře, která se může rozjet naplno zejména v oněch záznamových pasážích.

Případ doktora Karpety není jen tak obyčejným detektivním příběhem. Mísí se v něm prvky mysteriózní, filosofické, náboženské a současně je celý takovou menší hříčkou. Celým dějem totiž prolíná téma nesmrtelnosti, dobře stráveného života a vlivu člověka na chod dějin. Prostě rozhodně stojí za přečtení.

Hodnocení


Kniha Případ doktora Karpety

Případ doktora Karpety – Jaroslav Boček
Pragma, 2019, 272 stran
978-80-7617-127-5

Anotace

V pátek odpoledne nasedl Milan Karpeta, šedesátiletý lékař, do svého auta a odjel domů. Ale tam se už nikdy neobjevil… Zdá se, že vyšetřování jeho záhadného zmizení vede do slepé uličky; výpovědi jeho manželky a dcery, pacientů i přítelkyň se v mnohém rozcházejí. Z této mozaiky vyvstává otázka: Kdo vlastně byl tento muž? Případ doktora Karpety se zápletkou skoro detektivní se rozrůstá v myšlenkově závažný a neobyčejně přitažlivý román.


Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji autorově dceři Kateřině.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print