Zamotaný případ dívčího orchestru

Mladá talentovaná houslistka Ilona se nevrátí ze zájezdu v Rakousku – nikdo ji ale nepostrádá. Všichni předpokládají, že buď odjela domů po vlastní ose a nebo se dohodla na zahraničním angažmá, jak už to v této branži chodí. Její kamarádce Kamile to ale nedá spát – i kdyby Ilona odjela bez rozloučení, přece by si vzala alespoň své věci a rozhodně by necestovala ve společenské róbě a jen s houslemi… Rozhodne se tedy najmout na základě doporučení detektivní kancelář a osvědčenou detektivku Janu Brodskou. Co na tom, že je Jana již na zaslouženém odpočinku v penzi a případy nebere. Kancelář patřící jejímu zeti potřebuje menší finanční vzpruhu a tohle je dobrá příležitost. Kamila penězi šetřit nemusí a Janu dobrodružství stále lákají.

Případ dívčího orchestru od plodné české autorky detektivek Inny Rottové je součástí série Původní česká detektivka nakladatelství MOBA, jemuž také děkuji za poskytnutí recenzního výtisku. S detektivkou Janou Brodskou se tak čtenáři rozhodně nesetkávají poprvé a nejspíše ani naposledy. Tato velmi aktivní a vitální seniorka se hned tak něčeho nezalekne a její pozorovací schopnosti i myšlenkové pochody nenechávají nikoho na pochybách, že na to má i po osmdesátce. Náhoda jí ale samozřejmě také často hraje do karet 🙂
Nejprve Jana samozřejmě rekognoskuje terén a zjišťuje všechny potřebné informace. Na povrch vyplouvají složité rodinné vztahy i konkurenční nálady mezi muzikanty. Může ji však něco z toho navést na správnou stopu? Nezbývá, než aby se Jana společně s kolegou z detektivní kanceláře vydala po stopách dívčího orchestru přímo v Rakousku. Nitky se postupně rozplétají a do hlavní role se dostávají také zmiňované náhody.
Jako příběh se Případ dívčího orchestru čte zcela pohodově – děj bez problémů plyne, nikde se zbytečně nezasekává na nepotřebných drobnostech a stále se „něco“ děje. Za drobné mínus puntičkářského čtenáře bych uvedla pouze až mnoho náhod a místy trošku nereálnosti. Na kráse to ale detektivce nijak neubírá.
Pokud jste tedy fanouškem (nejen) českých detektivních příběhů nebo milujete například vyprávění slečny Marplové nebo Jessicy Fletcherové, Jana Brodská jim může směle konkurovat 🙂
Hodnocení


Případ dívčího orchestru – Inna Rottová
MOBA, 2017, 256 stran
978-80-243-7628-8
Anotace

Na tchyni majitele soukromé detektivní kanceláře Janu Brodskou se obrátila mladá houslistka Kamila Krausová s žádostí, aby vyhledala její kamarádku a kolegyni z dívčího orchestru Ilonu Tůmovou, která se za podivných okolností ztratila na zájezdu v Rakousku.
Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print