Temná krimi z deštivého Irska

Krimi Bílé kosti skotského autora Grahama Mastertona je zasazeno do deštivého Irska v oblasti Corku. Je temné, mysteriózní, místy krvavé, záhadné a přitom uvěřitelné a lidské. Nejlepší zprávou, kterou jsem se dozvěděla po jeho přečtení bylo, že má další díly 🙂

Bílé kosti jsem si stáhla jako e-knihu v rámci adventního kalendáře na Frag.cz a mám velké nutkání si ji i včetně dalších pokračování pořídit do knihovničky. Příběh, který dokonale pracuje s prostředím, do kterého je zasazen, Vás chytne a nepustí. Vyšetřování mnohonásobné vraždy jedenácti obětí, které byly nalezeny při pracích na statku rodiny Meagherových, se začne komplikovat ve chvíli, kdy je obdobným způsobem zavražděna i mladá Američanka, jež se do Irska vydala na výlet. Inspektorka Katie Maguirová se čím dál víc zaplétá do případu a odhaluje jeho rituální podtext. K ruce má kromě svých kolegů také specialisty na mytologii a na scéně se objeví i profesorka z americké univerzity, která se přímo tímto typem dávných rituálů zabývá.
Mimo hlavní vyšetřování sledujeme také linku vrahovu – neprozradí nám však nic k rozluštění případu, zato dodá prvek brutality. Postupné odřezávání masa z kostí živé dívky, která je při vědomí, je opravdu velmi detailně popsáno. Vede to k zamyšlení, čeho všeho jsou lidé schopni po psychické i fyzické stránce – a to jak na straně oběti, tak na straně vykonavatele.
Krajina okolo Corku. Zdroj: Alchetron.com
Další dějovou linií je pak soukromý život inspektorky, který, jak už to tak bývá, má svá tajemství z minulosti, jež se prolínají do současného příběhu a dodávají mu hloubku. Každý jsme totiž jen člověk se všemi svými kladnými i zápornými stránkami. Čtenář se proto nenudí, v knize se neustále něco děje a stále se dozvídáme nové a nové informace.
Autor píše s lehkostí a i přesto, že jsem v začátcích knihy malinko bojovala s tím, že každou kapitolu začíná popisem okolí, velmi čtivě. Deštivé Irsko je popsáno tak věrohodně, že si úplně dovedete představit, že na té rozmáčené pastvině stojíte. Rovněž, i přes využití mytologických prvků, je celý příběh psán tak, že je velmi uvěřitelný. Vyvrcholení knihy je pak opravdu působivé, některé jeho pasáže nečekané a celkově dodává příběhu na mystičnosti.
Podtrženo a sečteno, těším se na další díly a i přes drobné nedostatky vřele doporučuji!
Hodnocení
 

Bílé kosti – Graham Masterton
White Bones, překlad Radka Knotková
Host, 2014, 383 stran
978-80-7491-247-4
Anotace
Jednoho deštivého listopadového rána se na Meagherově farmě najdou kosti jedenácti žen.
V této části země jsou neoznačené hroby běžné. Tyto kosti však byly pohřbeny už roku 1915, dlouho před novodobými konflikty a nepokoji v Irsku. A co víc, zdá se, že pachatel odvedl velice pečlivou práci. Ženy byly nejspíš zaživa staženy z kůže.
Komisařka Katie Maguirová z Corku je na mrtvá těla zvyklá. Ale tohle je úplná řezničina. Její tým je přesvědčen, že jen mrhají časem, že nemá cenu se zabývat zapomenutými vraždami. Avšak Katie je rozhodnuta pomoci obětem ke spravedlnosti.
Pak se ztratí mladá americká turistka a její kosti, důkladně zbavené masa, jsou nalezeny na stejné farmě. Katie se bude muset vypořádat nejen s dávnými zločiny, ale i s jejich hrůznou ozvěnou v přítomnosti. Podaří se jí vyřešit rituální vraždy spáchané před desítkami let, než brutální vrah udeří znovu?
 
Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print