10 tipů na knižní adventní kalendáře pro děti

Adventní kalendáře jsem jako malá vždycky milovala – ne ani tak kvůli čokoládě (která mi stejně většinou moc nechutnala), ale kvůli tomu malému překvapení každý den. A zůstalo mi to do dospělosti, hrozně ráda je vymýšlím a dávám 🙂 Líbí se mi, kolik je nyní alternativ k těm „obyčejným“ čokoládovým – samozřejmě od těch doma vyrobených, přes oříškové, kosmetické, alkoholové, čajové a kávové… jen si vybrat. Knižnímu trhu se samozřejmě kalendáře také nevyhýbají – vybrala jsem pro vás ty nejzajímavější, které můžete dětem darovat.

Krásnou Adventní sadu od Sonnentoru si nenechte ujít 🙂

Čtení pro každý den

Adventní čas ke čtení pohádek a příběhů přímo vybízí. Na trhu najdete kalendáře, které ve svých okénkách ukrývají pro každý den jednu pohádku, ale i klasické knihy, které jsou rozděleny na 24 částí (a přímo se tedy neotevírají). V první kategorii je mým oblíbeným zástupcem adventní kalendář pro nejmenší s 24 leporely:

(zdroj: BookTook.cz)

V loňském roce vyšel i velký Pohádkový adventní kalendář, kde se v každém okénku skrývá jeden ze známých Disney příběhů. A je opravdu obrovský 😀

(zdroj: Knihcentrum)

Pokud vytváříte vlastní adventní kalendáře, mohly by se vám hodit pohádky, které napsali sami rodiče pro své děti – sadu 24 pohádek k vytištění najdete u Little Bears.

Vánočních příběhů pro malé i velké, kterým stačí „těšit“ se na večerní čtení a nepotřebují otevírat okénka, najdete také hned několik. Zkuste třeba Vánoce pro kočku

(zdroj: nakladatelství Barrister & Principal)

… nebo Kouzelný kalendář s 24 kapitolami od Josteina Gaardera – autora známého Sofiina světa – v němž se vydáváme do Betléma a doby narození Ježíše.

(zdroj: Karmelitánské nakladatelství)

Čtu a tvořím

24 dnů a 24 témat pro adventní tvoření, s nimiž si „užijete vánoční přípravy a atmosféru naplno“ nabízí Tvořivý adventní kalendář, se kterým si hravě připomenete i vánoční tradice.

(zdroj: Albatros)

Číst a omalovávat nebo tvořit můžete s dětmi i u adventních pohádek z Dílničky U šesti pružinek (jen jich není 24) nebo při Pohádkách z lesa, kde u každé pohádky najdete omalovánku nebo vystřihovánku. Kniha je navíc psána velkými písmeny a děti si tak mohou zkoušet číst i samy. Dostupné jsou jako e-book a audiokniha.

Pohádky do oušek

Kromě Pohádek z lesa můžete společně s dětmi každý adventní večer poslouchat i některou z klasických pohádek – vyšlo hned několik audioknižních Adventních pohádkových kalendářů – nebo se zaposlouchat do relaxačních pohádek a Usínat s anděly 🙂

(zdroj: Supraphon)

Máte nějaký svůj oblíbený, nejen knižní, adventní kalendář? Podělte se o tipy!

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print