Bez obalu z Jižního Súdánu – Africká zima Tomáše Šebka

60 dní v srdci Afriky, v oblasti zamořené malárií. Autentické deníkové zápisky chirurga Tomáše Šebka popisují každodenní běh nemocnice Lékařů bez hranic. Bez obalu, jakéhokoli přikrášlování a pořádně explicitně. Dlouhé služby v nemocnici nebo na telefonu, složitá hygienická situace, chybějící vybavení pro složitější zákroky, všudypřítomné riziko nákazy (malárií či některou z dalších nemocí), multikulturní prostředí…

Lékaři bez hranic jsou mezinárodní neziskovou organizací, jejímž cílem je poskytovat zdravotní péči a současně přinášet svědectví. Od roku 1971 pomohli desítkám milionů lidí v oblastech zasažených válkami, přírodními katastrofami, epidemiemi… V současné době pomáhají ve více než 70 zemích po celém světě. Díky Tomáši Šebkovi můžeme nahlédnout do zákulisí jejich skvěle promazaného a fungujícího soukolí. Svými organizačními a logistickými dovednostmi, spojenými s velkou efektivností práce, jsou totiž Lékaři bez hranic proslulí.

Africká zima je psána formou téměř každodenních deníkových zápisků, které jsou ponechány v částečně „neučesané“ formě. Autor tak občas přeskakuje od jednoho tématu k druhému, aby se vzápětí opět vrátil k tomu prvnímu 🙂 To, spolu se spoustou různých jmen, částečně přispívá k lehké dezorientaci v ději, současně ale zachovává autenticitu. Kromě popisu prostředí a práce jako takové, jsou v knize ponechána i osobnější témata a „pozdravy“ rodině a přátelům. Část knihy zabírá také Tomášova snaha trénovat na maraton v nehostinných podmínkách střední Afriky (v táboře na pár stech metrech nebo (po patřičném povolení) okolo tábora společně s toulavými psy, dětmi a rizikem nevybuchlých min). U všeho však nechybí milý humorný náhled.

„Místní ženy jsou někdy výjimečně krásné. Tedy do momentu, než potáhnou chrchel a flusnou ho do vzdálenosti několika metrů… Je to místní zvyk, dělají to nejen muži. Proto má každý náš jednotlivý pacient u lůžka kýbl, do kterého může plivat.“ (s. 173)

Pokud jste ještě nic od Tomáše Šebka nečetli či neviděli (doporučuji například rozhovor v Hyde Park Civilizace), vřele to doporučuji. Je to bezesporu velmi chytrý, pokorný a skromný člověk, který rozhodně ve své knize nijak nekomentuje svou odhodlanost a pracovitost, ale naopak vyzdvihuje práci svých spolupracovníků. A i složité situace, na nichž by se mohl „ukázat“, stejně jako vážná témata, podá spíše s vtipem sobě vlastním 🙂

Hodnocení


Africká zima – Tomáš Šebek
Paseka, 2017, 280 stran
978-80-7432-863-3

Anotace

„Tak mám tu malárii, nebo nemám?“ 
Toto je autentická zpověď z Jižního Súdánu, nejmladšího státu světa, jehož území už celá desetiletí sužují ozbrojené konflikty. Na začátku roku 2017, kdy zemi navíc zasáhla vlna kritického nedostatku potravin, se do míst, kde se až příliš daří infekčním a tropickým nemocem, vydal na misi Lékařů bez hranic chirurg Tomáš Šebek. Po zkušenostech s úrazovou chirurgií z kolébky vúdú na Haiti a válečnou medicínou v severním Afghánistánu se spolu s kolegy ocitl v prostředí, kde má tradiční léčitel a jeho alternativní přístup k pacientovi daleko větší respekt než lékař vzdělaný na Západě. Proti fixaci zlomenin papírem anebo poléváním vařící vodou může reputaci chirurgického týmu v očích místních pozvednout snad jen tím, že v absolutní pustině obklopující nemocnici v Agoku provede první operaci mozku dospívajícího Jihosúdánce. Zápisky Tomáše Šebka, doprovázené strhujícími fotografiemi, představují jedinečný pohled na místa, o nichž se z veřejných médií nedozvíte.


Koupí Africké zimy podpoříte Lékaře bez hranic.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print