Legenda o Šivovi podruhé – Tajemství Nágů

Druhý díl indické trilogie, jež je založena na fantasy převyprávění legendy o Šivovi, navazuje prakticky tam, kde první díl skončil. Šiva se svou početnou družinou dál putuje Indií a sjednocuje lid. Jak dopadne jeho souboj s tajemným nepřítelem?

Tajemství Nágů

Nic totiž samozřejmě není tak černobílé, jak by se nejprve mohlo zdát. Co je vlastně tím zlem, které by měl Šiva porazit? A jak s tím souvisí tajemní Nágové? Druhý díl trilogie je oproti tomu prvnímu, který byl více akční, plný dějových zvratů. Prakticky nic není takové, jaké se zdá a příběh nás nepřestává překvapovat. Svou výraznou roli také začne zaujímat politika a mezilidské vztahy. Velmi důležitý je i postupný přerod samotného Šivy v člověka osvíceného, duchovního a filosoficky přemýšlejícího, který ale nepřestává být občas oním cholerikem a naivkou s dětinskými sklony, o němž jsem psala před rokem 🙂

Nesmrtelní z Meluhy a Tajemství Nágů

Amish Tripathi si pohrává s charakteristikou postav, umí vykreslit zajímavé situace a okořenit je i troškou napětí. Bohužel pro nás Evropany neznalé indické mytologie je však velmi snadné se ztratit ve jménech a cizokrajných názvech, které slovníček na konci knihy zachrání jen zpola. Vždyť i samotného hlavního hrdinu autor nazývá minimálně čtyřmi různými jmény 🙂 Mě samotné to tedy, zvláště v kombinaci s dobou, která už uplynula od přečtení prvního dílu, to čtenářský zážitek trošku pokazilo. Nicméně jsem hodně zvědavá, jak Tripathi svou trilogii završí – poslední díl by snad měl vyjít ještě letos.

Hodnocení


Tajemství Nágů

Tajemství Nágů – Amish Tripathi
The Secret of the Nagas, překlad Kristýna Greňová
Omega, 2019, 408 stran
978-80-7390-741-9

Anotace

Dnes je bohem. Před 4000 lety byl pouhým člověkem. Krvelačný válečník z kmene Naga zabil jeho přítele Brahaspatiho a teď je na stopě jeho ženě Sati. Řeč je o Šivovi, jenž přišel z Tibetu a kterému je přisuzována síla zničit veškeré zlo. Nezastaví se, dokud nevypátrá svého démonického nepřítele a nepomstí se. Pátrání jej zavede až k Nagům, hadímu lidu, kde se přesvědčuje o tom, že zlo je zde skutečně všudypřítomné. Království pomalu umírá a korunní princ je zavražděn. Šivovi vlastní průvodci jej zrazují a podvolují se temné straně. Šiva je však odhodlán dopátrat se pravdy, a to i přesto, že země plná smrtících tajemství před něj neustále klade různé překážky.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Knihy Dobrovský.

Profil knihy na ČBDB.cz.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print