Blízko obzoru – Jessica Koch

Pokud hledáte klasickou lovestory s happyendem, Blízko obzoru pro vás nebude tím pravým. Je to totiž příběh plný lásky, porozumění, nadějí, síly i odhodlání, ale také bolesti, smutku, utrpení a strachu. Je takový, jaký ho napsal sám život. A to doslova. Jessica Koch v něm vypráví příběh své vlastní velké lásky, který původně zpracovala v rámci terapie a vyrovnání se se ztrátou. K jeho vydání v knižní podobě ji přesvědčil až manžel.

Dannyho potkala Jessica ve svých 17 letech a toto setkání ji ovlivnilo na celý život. Ze začátku vypadá vše nádherně, Dannyho minulost, přítomnost i budoucnost je všudypřítomná. Jessica se ale nedá odradit a i přes varování s Dannym zůstane a vybudují společně pevný vztah založený na přátelství a porozumnění. Jak jej postupně poznává ona, dozvídá se o Dannym více i čtenář. A najednou není nic tak jednoduché. Kromě ústřední dvojice samozřejmě potkáváme i řadu jejich blízkých, z nichž nejvýraznější je Tina, která s Dannym bydlí a je skoro jako jeho sestra. Její osud je neméně pohnutý jako osudy Dannyho a Jessicy.

Pain is a feeling
Cold moment at the pond
No one is watching
The flight of a knife
(s. 47)

Příběh je až skoro neuvěřitelný, i přesto, že se opravdu stal. Jessica se v něm během 4 let života s Dannym proměňuje z naivní sedmnáctky v dospělou ženu, která má více životních zkušeností, než mnoho výrazně starších. Vážná témata prolínají celou knihou, ať už je to téma hlavní – láska a těžká nemoc, nebo témata vedlejší (ale neméně podstatná) – síla přátelství, problematika dysfunkčních rodin, předsudků, životní boje jednotlivých hrdinů, ale i práce a životních cílů. Nevyhneme se ani tématům kontroverzním, setkáme se s předsudky i vyloženou šikanou.

Autorka se nebála jít ve svém příběhu do velkých detailů a do svého vyprávění vdechla mnoho a mnoho emocí, které prožíváte společně s ní. Je to opravdu silné a byť má kniha přes 400 stran, „vdechnete“ ji téměř na jeden zátah. Ozvláštnění několika autentickými básněmi (byť pro účely knihy zkrácenými) čtivosti ještě více přidává.

Jsem paprsek nejzářivějšího světla
tvé temné chmury zaháním.
Jsem každý hlas, cos zaslechla,
když vzpínalas ruce k nadějím.
(s. 415)

Osobně musím říct, že autorčin manžel musí být naprosto zlatý, spíše diamantový. Aby jako jeho manželka takto mluvila o svém předchozím partnerovi a neskrytě říkala, že jej milovala tak, jako nikdy nikoho ne (před ním ani po něm)… 🙂 Velký obdiv. Ale díky za něj, protože jinak by se tento příběh do světa nedostal, což by byla obrovská škoda.

Hodnocení


Blízko obzoru – Jessica Koch
Dem Horizont so nah, překlad Olga Vogelová
Omega, 2017, 464 stran
978-80-7390-604-7

Anotace

Když sedmnáctiletá Jessica poznala o tři roky staršího Dannyho, nikdy by neřekla, že se do něj může zamilovat, ani že dokáže ve vztahu překonávat ty nejtěžší překážky. Danny je neodolatelný, úspěšný a sebevědomý, vždy má výbornou náladu a nic ho nerozhází. Silný muž, který opustil rodinu a žije sám daleko od domova.
S Dannym nabírá její bezstarostný život puberťačky úplně jiný směr. Brzy pozná, že jjeí první dojem z Dannyho byl velmi klamný. Čím blíže ho poznává a odhaluje pravdu o jeho dětství, tím beznadějnější se stává jejich společná budoucnost.
Zatímco Jessica má před sebou zářnou budoucnost, Dannyho vyhlídky jsou temné. Jejich vztah se brzy změní na závod s časem, který nelze vyhrát. Unese Jessica tíhu Dannyho osudu?


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Omega a doufám, že brzy vydají i zbylé dvě knihy ze série o Dannym, které autorka vydala po úspěchu prvního dílu – Blízko propasti o Dannyho těžkém dětství a Blízko oceánu o jeho vztahu s Tinou. Pro Blízko k obzoru můžete zaskočit třeba do Knihy Dobrovský, stojí to za to!

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print