Hotel Sacher a jeho hosté

Když jsem poprvé četla anotaci knihy Anna Sacher a její hotel, představila jsem si biografický román o zajímavém člověku v zajímavém městě a ještě zajímavější době. Realita je trošku někde jinde – pro mě malé zklamání, pro někoho to ale může být ještě zajímavější.

Název knihy bych spíše změnila na Restaurace a hotel Sacher, známí hosté a jejich vliv na utváření Vídně. K mému zklamání se totiž ve skutečnosti o osobě Anny Sacher čtenář mnoho nedozvídá. Kdo by čekal podrobnosti o jejím životě, dětech, láskách… o tom, jak tato pokroková žena dokázala hotel řídit, či by chtěl možná (a klidně i fabulovaně) nahlédnout do jejích pohnutek, myšlenek nebo třeba umění marketingu té doby, bude lehce zklamán.

Sacher jako středobod dění

Rakouská novinářka, spisovatelka a režisérka Monika Czernin – pojala Annin příběh spíše jako tenkou dějovou linku, která protkává osudy velikánů Rakouska-Uherska i nově vzniklého Rakouska po 1. světové válce, jenž měli vliv na utváření Vídně i jejího politického, kulturního, společenského, sportovního, věděckého či charitativního života. Navíc nezapře svou novinářskou profesi, neboť částí příběhu, pro které by neměla reálný podklad – ať už z historických publikací, článků v novinách nebo třeba deníkových zápisků jednotlivých aktérů – je jen málo, a pokud (náhodou :-)) zapojí svoji fantazii, má k tomu vždy nějaké zdůvodnění (je uvedeno v závěru knihy).

Změny na přelomu tisíciletí

S Annou Sacher proplouváme obdobím od roku 1869, kdy ještě teprve vznikající výnosné podnikání vedl její manžel Eduard, až do roku 1929, kdy Anna umírá. Hotel vedla dlouhých 37 let a příběh tak nevynechává ani zajímavé detaily, které souvisí s nestabilní předválečnou dobou. Historické okamžiky jsou také nejzajímavější částí – dozvíme se například o postupném zavádění zákonů o ochraně zaměstnanců, elektrifikaci, ale třeba i vzniku vídeňské záchranné služby.

„U žádné jiné profesní skupiny nebyl počet sebevražd vyšší než u pokojských z venkova. Bez peněz byly dívky vydány zcela napospas libovůli pánů domu, jejichž ženy se to naučily přehlížet. To pokojským v hotelu Sacher se dařilo lépe.“
(s. 24)

Historická Vídeň

Pro milovníky Vídně (zvláště pak okolí Ringstrasse, kde hotel Sacher leží), její historie i známých osobností, je kniha ideálním společníkem. Při čtení je pouze trošku problematické udržet si pozornost a dějové souvislosti, neboť má autorka tendence u jednotlivých hotelových hostů vždy popsat skoro celý jejich život, přesouvá se kvůli tomu v čase tam a zase zpět a uvádí spousty jmen, v nichž se čtenář začne dříve nebo později ztrácet, či hůře, nudit.

Nejsem až takovým fanouškem historie, čekala jsem spíše beletrizovaný životopis a místy byl na mě text příliš podrobný, proto je mé hodnocení střídmé – vy se jím ale nenechte odradit a pokud máte historicky přesná díla v oblibě, Annu Sacher a její hotel mohu určitě doporučit.

Hodnocení


Anna Sacher a její hotel – Monika Czernin
Anna Sacher und ihr Hotel: Im Wien der Jahrhundertwende, překlad Kristina Váňová
Moba, 2017, 352 stran
978-80-243-7660-8

Anotace

Příběh o legendární majitelce hotelu Anně Sacherové, v jejímž životě se odráží sláva a pád nejslavnější vídeňské epochy. Jedinou dědičku a legendární šéfovou Hotelu Sacher z doby na přelomu století proslavili jednak její významní hosté a jednak vytříbený smysl pro vídeňský společenský život.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Nakladatelství Moba!

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print