Hvězdy nám nepřály

„Člověk si nemůže vybírat, jestli ho svět zraní nebo ne, ale může aspoň mluvit do toho, kdo ho zraní.“

Světový bestseller a nejlepší kniha roku 2012 podle časopisu Time i čtenářů Goodreads. Stojí ale Hvězdy nám nepřály, řadící se do žánru Young Adult, opravdu za to? 

Jen krátce k ději – hlavním tématem celé knihy, jak již možná víte či tušíte, je onkologické onemocnění. Hazel má karcinom štítné žlázy v posledním stadiu, metastáze na plicích a je závislá na dýchacím přístroji. Augustus přišel kvůli nádoru kosti o nohu, Izák o zrak. Společně s dalšími se potkávají na podpůrné skupině. Hazel a Augustus si okamžitě padnou do oka a od toho se již odvíjí celý příběh.
John Green, který není na poli Young Adult žánru žádným nováčkem a má řady fanoušků, se pouští do složitého tématu, jakým bezesporu onkologické onemocnění i téma smrti je. Oba hlavní hrdinové jsou myšlenkově velmi vyspělí a, byť je to často kritizováno jako nedostatek knihy, je to uvěřitelné, neboť právě dětští pacienti často „díky“ takto vážnému onemocnění předčasně vyspějí. A v období dospívání to bývá nejzřetelnější. I přesto má příběh tendenci sklouzávat ke klišoidním filozofickým citátům, jenž místy příliš tlačí na pilu.
Tím, že se jedná opravdu o známou knihu, která už navíc byla i zfilmována, jsem měla relativně velká očekávání (podotýkám, že jsem film neviděla), ale bohužel mě příběh „nedostal“ tak, jak jsem očekávala. Ano, jak naznačuje název, je smutný. Ano, oceňuji i celou filozofickou rovinu a těžké téma, které je vlastně velmi dobře zpracované. Plusem je i humorná linka, která se příběhem line hezky nenásilně a opravdu vás místy rozesměje. Ano, oceňuji i velkou čtivost, kterou je autor proslulý. Ale… nějak mi tam chybí více hloubky a možná i uvěřitelnosti (mnoho náhod?). Závěr je navíc takový… divný (zkusím bez spoileru – nemyslím to „hlavní“, co se stane, ale spíš celý děj potom). Takže mám celkově dobrý pocit, ale „wow“ efekt se nedostavil.
Hodnocení


Hvězdy nám nepřály – John Green
The Fault In Our Stars, překlad Veronika Volhejnová
Knižní klub, 2013, 240 stran
978-80-242-3821-0
Anotace
Zajímavá a citlivá knížka o šestnáctileté Hazel, která trpí rakovinou a sblíží se s Augustem, jemuž se podařilo tuto nemoc překonat. Ti dva mladí lidé se výborně doplňují, a navíc je spojuje originální pohled na život i na chorobu, která je postihla. „Nejvtipnější smutný příběh“ je napsán s mimořádným smyslem pro humor a sarkasmus a díky autorovu vypravěčskému talentu vyznívá velmi působivě.
Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print