Kostková z Kostky aneb Poslední aristokratka

Konec aristokratů v Čechách? Jak žijí majitelé hradů a zámků v moderní době? Rodina Kostků se vrací z Ameriky do Čech na svůj nově zděděný hrad Kostku a musí se popasovat s nejednou humornou situací 🙂

Fiktivní deník Marie (III.) z rodu Kostků, která trable své rodiny po příjezdu do Čech popisuje, má na svědomí Evžen Boček – kastelán krásného zámku v jihomoravských Miloticích – a setkal se s velkým ohlasem. Pokud jste si totiž o kastelánech mysleli, že jsou to neskutečně nudní ochránci památek sypající data a šlechtické rody z rukávu, autor vás vyvede z omylu (i když pár dat a rodů přisype klidně taky). Už dlouho jsem se totiž tak nad knížkou nezasmála. Několikrát jsem ji musela přestat číst v metru, protože jsem už vypadala jako blázen, neustále z ničeho nic vybuchující smíchy.

Milotický zámek (© František Sysel, zdroj: Státní zámek Milotice)

Ač jsou situace a všechny postavy samozřejmě dohnány ad absurdum, stačí se nad to povznést, brát to jako spisovatelův záměr, a jen se bavit. Dokonce i přesto mi postavy přišly (samostatně, uznávám) uvěřitelné. František Antonín hrabě Kostka z Kostky jako manický skrblík snažící se zachránit poslední haléř rodinného jmění. Jeho americká manželka Vivien, nechápající české zvyklosti i jazyk. Kastelán z duše nenávidějící návštěvníky, kuchařka věčně pod parou i hypochondrický zahradník. A do toho všeho střízlivý Mariin pohled. Prostě šestka k nezaplacení.

Naštěstí autor v jednoduchých příbězích z Kostky pokračuje, v roce 2013 vyšla Aristokratka ve varu, po níž následovala v roce 2016 Aristokratka na koni a letos by mělo vyjít (dle edičního plánu nakladatelství) další pokračování. Máme se tedy na co těšit 😉

A pokud máte náladu, Poslední aristokratku si můžete rovněž poslechnout jako audioknihu (namluvila ji Veronika Kubařová) nebo na ni zajít do Divadla Na Jezerce, kde se jí režijně ujal Arnošt Goldflam.

Hodnocení


(zdroj: Druhé město)

Poslední aristokratka – Evžen Boček
Druhé město, 2012, 250 stran
978-80-7227-320-1

Anotace

František Antonín hrabě Kostka z Kostky je potomek šlechtického rodu, žijící v New Yorku. Po pádu komunistického režimu se s americkou manželkou Vivien a dcerou Marií (III.) vrací do Čech, aby převzal rodové sídlo. Kromě zámku „zdědí“ hraběcí rodina i personál: zpátečnického kastelána, hypochondrického zahradníka a kuchařku, která si ráda cvakne a občas to přežene. 
Chudobný navrátilec, krkolomně navazující na slavný rodokmen, emigrantství, místní zemitost, zámek jako konkurenceschopná atrakce, kníže Schwarzenberg, zpěvačky Cher a Helenka Vondráčková, to jsou motivy, z nichž autor, profesí kastelán, upředl sérii panoptikálně komických situací. V deníku Marie III., posledního potomka rodu, nenajdete sex, násilí, vraždy ani hluboké myšlenky. Má jedinou ambici: pobavit čtenáře!

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print