Šestice vyvrhelů s nesplnitelným úkolem

Magický svět, v němž existují grišové – lidé s nadpřirozenými schopnostmi, kteří dokáží ovlivnit živly i životy. Špinavý a současně honosný Ketterdam, přístavní město plné těch nejhorších existencí, kasín, vykřičených domů, drog a alkoholu. Pozadí příběhu, jehož „scénář“ píše Kaz Brekker – podvodník, zločinec, vyděrač a mistr švindlu. Příběhu, do kterého se chcete začíst, i když jinak young adult moc neholdujete.

Kaz je (téměř) vůdcem jedné ze zločineckých band, které v Ketterdamu najdete. Souhrou různých okolností a náhod se dostává k nejtěžšímu úkolu, jaký kdy před ním stál. Má se vydat do naprosto nedobytného Ledového paláce a ukrást tajemství drogy, která několikanásobně zvyšuje moc grišů – tudíž aktuálně nejstřeženější věc na celém světě.

Zloděj a podvodník Kaz; nepřekonatelný pistolník a hazardní hráč Jesper; Nina – kráska využívající pro zabíjení nejen svůj půvab; tajemná, nevystopovatelná lupička a špionka Inej; slušňáček Wylan, co mu to jde s výbušninami a Matthias, voják, co je aktuálně ve vězení. Šest vran, napůl dětí, napůl dospělých. Šest kumpánů, co se pustí do nesplnitelného úkolu, aby dosáhli na pohádkovou odměnu, která je vysvobodí. Šest rozdílných povah, rozdílných motivací k úspěchu. Partička, co trochu připomíná slavné Dannyho parťáky 🙂

Celý příběh je skvělou směsicí napětí, zajímavých odhalení, neskutečně promyšlených dějových linek, mezilidských vztahů a dobrodružství. Jak možná někteří z vás ví, Leigh Bardugo jej zasadila do stejného světa, jako svou předchozí trilogii Griša. Pokud jste ji ale nečetli, vůbec to nevadí (já ji také nečetla, teprve se chystám) – do skvěle promyšleného prostředí se dostanete během pár stránek. Autorka na tento problém myslela, a tak se vše potřebné dozvíte v úvodu knihy, kde na několika desítkách stran poznáváte hlavní hrdiny. Rozjezd je tedy pomalejší, ale rozhodně stojí za to.

Šest vran je duologií, jejímž druhým dílem je Prohnilé město. Příběh prvního dílu je kupodivu relativně uzavřen, věřte ale, že druhý si rozhodně budete chtít přečíst také (a co nejdříve). Kaz a jeho partička vás prostě okouzlí natolik, že budete lačnit po finálním rozuzlení. Nad autorčinou schopností si promyslet všechny možné varianty a strategie, dosud nepřestávám žasnout 🙂

Hodnocení


Šest vran – Leigh Bardugo
Six of Crows, překlad Julie Žemlová
Fragment, 2017, 384 stran
978-80-253-3315-0

Anotace

Ketterdam – rušné přístavní město, kde se dá za peníze koupit naprosto cokoliv. Nikdo to neví lépe než Kaz Brekker, fenomenální podvodník a zloděj. Neštítí se žádné špinavé práce a dokáže vybruslit z každé situace. Jednoho dne dostane nabídku, na kterou by kývl jen šílenec. Pohádková odměna však několikanásobně převyšuje všechna nebezpečí, která ze sebevražedné zakázky plynou. Sám to ale nezvládne. Bude potřebovat další pomocníky… Trestance prahnoucího po pomstě. Zázračného střelce se slabostí pro hazardní hry. Černou ovci z prominentní rodiny na útěku z domova. Špiónku pohybující se neslyšně jako stín. Dívku využívající svoji krásu jako smrtící zbraň. Šest nebezpečných psanců se pokusí o nemožné – vloupat se do Ledového paláce, nejstřeženější pevnosti světa. Kdo z nich přežije? Jaká tajemství vyplavou na povrch? Odvrátí nebezpečí, které hrozí světu?

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print