Nejlepší česká fantastika loňského roku – antiutopie, řežba i povídkové sbírky

Plodných autorů žánru fantasy, sci-fi (či jejich kombinací s dalšími žánry) máme v naší republice požehnaně. Každý milovník „pohádek pro dospělé“ by jich dokázal z patra vyjmenovat určitě hned několik. Někoho hned napadne legendární Jiří Kulhánek či jeho aktuálně velmi populární a ještě tajemnější následovník (ve smyslu obdobného stylu psaní) František Kotleta. Jiní z vás zabrousí k něžnějšímu pohlaví a vybaví se jim třeba Františka Vrbenská či Lucie Lukačovičová. Znalci zmíní i spisovatele a dramatika Petra Stančíka, držitele Ceny Magnesia Litera za rok 2015, jež je kovaný mimo fantastiky i na poli románové tvorby či dětské literatury. A to je samozřejmě pouhý zlomek našich skvělých autorů. Jak se tedy dá předpokládat, v loňském roce bylo rozhodně z čeho vybírat 🙂

1. Faja – Petra Stehlíková

S antiutopickou sérií Naslouchač, jejímž druhým dílem Faja je, vtrhla Petra Stehlíková na českou fantastickou scénu a zanechala na ní pořádný otisk. Svědčí o tom i nadšené reakce čtenářů, jejichž průměrné hodnocení se u obou dílů nedostává pod 93 %.

Děj obou knih se odehrává ve světe rozděleném válkou na dvě části. Jedna je obyvatelná, druhá zamořená jedovatými plyny. Obyvatelnou polovinu chrání štít, který čerpá energii ze zvláštního nerostu zvaného sklenit. Stará se o něj zotročený národ sklenářů odsouzený k životu ve středověkých podmínkách, které v blízkosti energetického pole štítu panují. Těžba sklenitu navíc způsobuje mnoho nemocí a znetvoření. Hlavní hrdinka Ilan je jedním z mála dětí, které se narodily zdravé. Aby nebyla odvedena od rodiny, od dětství se skrývá a vydává za chlapce. Díky svému daru i schopnostem si ji jednoho dne vybere kapitán elitní pětadvacítky bojovníků, jejichž úkolem je strážit město před tvory z venčí. Dokáže uchránit svá tajemství před nepřáteli a současně pátrat po starobylých odkazech sklenářské historie i v neznámém prostředí blahobytných nížin?

2. Poslední stadium – Jiří Pavlovský

Velkolepé finále série Kladivo na čaroděje z pera jejího tvůrce Jiřího Pavlovského. Tato městská fantasy je unikátní zejména tím, že její dějovou linku mělo na starosti ve 12ti dílech hned sedm různých autorů.

Úkolem čtveřice detektivů, jejichž revírem je sama matička Praha, je boj s nadpřirozenem. Pokud si ale představujete spořádané ochránce zákona, jste na velkém omylu a koledujete si o průšvih. Aneb jak se píše o sérii v oficiálních textech: „Série Kladivo na čaroděje vás zavede do našeho světa, jak ho neznáte… a jak ho ani netoužíte poznat. Alespoň ne na vlastní kůži. Světa magie, temných přízraků, oživlých mrtvol, zabijáků, démonů, psychopatů, nekrofilů, upírů – a to mluvíme jen o kladných hrdinech. Ti, proti kterým bojují, jsou ještě mnohem horší…“ A v posledním dílu navíc umírá sama magie. To jde teprve do tuhého.

3. Hořící kůň – Františka Vrbenská, Lucie Lukačovičová

Dvě dámy české fantastiky se spojily a výsledkem je pořádný román. Ve více než 400 stranách textu se snoubí fantasy s historií v jedinečný zážitek. Arabské Španělsko 11. století, zloděj koní, osiřelá děvečka, démonický čaroděj, muslimsko-křesťanské politické harašení i drancující Vikingové. A to nemluvíme o všemožných božstvech.

Nádherný jazyk, barvité popisy i dechberoucí vyprávění, kterými jsou obě autorky proslulé, jsou propojeny s pečlivou historickou i místopisnou věrohodností. Nevšední a pro českého čtenáře exotický příběh!

4. Rázová vlna – František Kotleta

O Františku Kotletovi byla zmínka již v úvodu. Rázová vlna je třetím dílem jeho skvělé postapokalyptické série, kterou si své fanoušky získal již definitivně. Nakolik byla jeho tvorba v předchozích sériích a knihách skvělá, tímto dílem překonal sám sebe.

Děj je opět zařazen do naší české kotlinky. Je po válkách, které nikdo nevyhrál, a těch několik přeživších se snaží udržet při životě ve světě zničeném desítkami jaderných hlavic. Stojí však civilizace za záchranu?

5. Žena s drakem – kolektiv autorek

A ještě jednou dámy české fantastiky, ale tentokrát ve větším počtu. Žena s drakem je další z čtyřdílné povídkové antologie českých autorek se slovenským zastoupením, které pojí Žena v názvu. První – Žena se lvem – vyšla již v roce 2016 a v loňském roce ji následovala Žena se sovou a právě zmíněná Žena s drakem. Na poslední díl se teprve můžeme těšit.

Sbírka obsahuje 13 povídek rozmanitých druhů fantastiky – klasické, městské i dark fantasy, propojené s žánrem historickým či hororovým, sci-fi, ale třeba i kyberpunkem. Na jednotlivých povídkách se podílely známé i méně známější tvůrkyně a, byť by se to mohlo zdát, hlavní hrdinové nejsou jen ženského pohlaví 🙂 Pojí je ale jistá neortodoxnost a schopnost se svobodně rozhodovat i bojovat.

6. Ve stínu říše – kolektiv autorů

A u sbírek už zůstaneme. Ve stínu říše je jedním z nejočekávanějších počinů na poli české fantastiky loňského roku. Pod taktovkou dvou editorů – Leoše Kyši a Borise Hokra – vznikla jedinečná antologie s ústředním tématem druhé světové války.

Na 17 povídkách se podílela řada známých jmen – František Kotleta, Petr Stančík, sestry Petra a Lucie Lukačovičovy a mnozí další. A byť bylo téma jednotné, povídky tvoří na celkem 664 stranách jedinečnou směsici od hororu až po parodii.

7. Mlok 2017 – kolektiv autorů

To nejlepší na závěr? Doslova. Mlok 2017 je sbírkou nejzajímavějších fantasy, sci-fi a hororových děl přihlášených do každoroční Ceny Karla Čapka, které udílí český sci-fi a fantasy fandom. Už tradičně obsahuje tři mikropovídky, pět krátkých povídek, pět povídek a jednu novelu. Jejich autory bývají mnohdy autoři zcela neznámí a uveřejnění ve sbírce pro ně představuje v některých případech odrazový můstek pro další možnosti publikování.

A právě novela si letos odnesla i samotné ocenění, které má podobnu černého Mloka (samozřejmě jako odkaz na Čapkovu Válku s mloky). Dům s Eríniemi od Jany Pažoutové-Kopečkové je mysteriózní detektivkou zasazenou do období starověkého Řecka, těsně po válce s Trójou. Ostatní povídky ale také stojí za to!

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print