Legenda o Šivovi jako poutavá fantasy sága

Vůdce prostého horského kmene z podhůří Himaláje jako božský zachránce civilizované říše? Prvotina indického spisovatele Amishe Tripathiho inspirovaná starými legendami vás vezme do exotického světa země pěti řek.

1900 let před naším letopočtem, zajímavé a pro nás nezvyklé prostředí dnešní Indie a kombinace s fantasy by mohla být předzvěstí pro dobrou knihu. Podařilo se to ale? Nesmrtelní z Meluhy jsou prvním dílem trilogie, která prakticky „mapuje“ fiktivní život Šivy – jednoho z nejvýznamějších hinduistických bohů. Nejsem odborníkem na hinduismus ani na staroindickou historii a nebudu tedy zabíhat do nějakých debat, nakolik je daný příběh pravdivý či odpovídá známým reáliím. Ostatně – nakolik může být legenda správně historicky pojatá? 🙂

„Civilizace je velmi křehká věc. Stačí pár desítek let chaosu, zapomeneme na lidskost a budeme žít zase jako zvířata. V mžiku se nás zmocní naše zvířecí pudy a všem našim zákonům, pravidlům a zásadám bude veta.“

To je pravé prokletí neustálého boje o přežití. Nutí to lidi zapomenout na všechno, co je na lidskosti krásné. A proto musí být společnost stabilní, aby nikdo nemusel živořit nebo bojovat o přežití.“
(s. 224)

Z pohledu člověka téměř nepolíbeného historickými událostmi a životem indické kotliny z období téměř dva tisíce let před naším letopočtem je příběh hrozně zajímavý, protože je pro něj nový. Pokud navíc nedojdete na to, že jsou na konci vysvětlivky ke všem použitým cizojazyčným pojmům, jako já až po dočtení knihy, bude váš zážitek ještě poučnější.

Celý děj je situován do říše Meluhy, která je obývaná súrjavanši. Je to civilizace na svou dobu velmi vyspělá a moudrá, a díky (nebo kvůli?) pevně stanovenému řádu rovněž svázaná četnými pravidly, které zprvu „barbarskému“ Šivovi přijdou nepochopitelné. Meluha ovšem svádí odvěký boj se sousedním Svadvípem obývaným čandravanši. Schyluje se k válce a (samozřejmě) je Šiva jediný, kdo je může zachránit – jak bylo předpovězeno. Vše ale není tak černobílé, jak by se mohlo zdát.

Čtenářský zážitek je bohužel poznamenán určitou plochostí celého vyprávění. Tripathi má menší problém s poutavým vykreslením postav i prostředí, které působí místy nereálně. Často jsou postavy naivní a nechovají se tak, jak byste předpokládali, ale trošku dětinsky. Šivu například prakticky všichni začnou hned po jeho „identifikaci“ jako spasitele až nemístně vynášet na piedestal a nikomu to nepřijde divné (skoro téměř včetně něj). Dějová linka jako taková a čtivost příběhu to ovšem vyvažují. I přesto, že je z knihy jasné, že se jedná teprve o první díl trilogie a autor si tak trošku chystá půdu pro další pokračování, dává možnost se čtenáři zamilovat natolik, že si další díly bude chtít přečíst. Napomáhá tomu i otevřený konec.

Hodnocení


Nesmrtelní z Meluhy – Amish Tripathi
Immortals of Meluha, překlad Kristýna Greňová
Omega, 2018, 440 stran
978-80-7390-740-2

Anotace

Rok 1900 př. n. l. Tehdejší obyvatelé nazvali tuto zemi Meluha – dokonalou říši, která existovala mnoho staletí před sjednotitelem Lordem Ramem, jedním z největších panovníků všech dob. Avšak kdysi pyšní súrjavanšští vládci Meluhy jsou ve smrtelném nebezpečí. Hlavní řeka říše Sarasvatí pomalu vysychá a z východu na ně útočí čandravanšové, kteří se navíc spolčili s nágy, zavrhovanou rasou znetvořených lidí s neskutečnými bojovnými dovednostmi.
Jedinou nadějí je prastará legenda: Dosáhne-li zlo obřích rozměrů a zdá se být vše ztraceno, když se zdá, že vaši nepřátelé vyhráli, zjeví se hrdina. Ale může být přistěhovalec z Tibetu hrdinou? A chce vůbec hrdinou být?

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Omega. Pro Šivu si skočte třeba do Knihy Dobrovský 😉

 

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print