Ruce v mouce a kvásek v lednici

Milujete vůni čerstvě upečeného chleba? Neumíte si představit nedělní ráno bez křupavých rohlíků? Pak je kniha pekařky Ivy Trhoňové určena právě pro vás 🙂

Iva Trhoňová je zkušenou autorkou, která se pečení věnuje dlouhé roky. Znát ji mohou zejména fanoušci domácích pekáren z webu Pekárnománie.cz nebo stejnojmenné kuchařky.

Ruce v mouce v sobě mají naprosto všechno, co potřebujete k tomu, abyste si doma mohli upéct vlastní bochník chleba, křupavé housky nebo třeba bagetky. Výhodou je, že obsahuje recepty s kváskem i bez něj a procesem kynutí a pečení vás provede natolik poutavě, že jim bez problémů porozumíte. Vaše kulinářské schopnosti a znalosti se tím snadno posunou na vyšší úroveň 🙂

První část knihy je věnována právě kvásku. Ať už si jej založíte a vypěstujete sami, nebo jej získáte od někoho jiného a doma už si jej budete jen krmit, najdete zde cenné rady včetně názorných fotografií. A s vlastním kváskem už pak můžete kouzlit v desítkách receptů, které autorka nabízí.

Druhá polovina knihy je věnována pečení s droždím. Najdete zde množství vychytávek, zlepšováků i rad, stejně jako receptů na chleba, bílé pečivo i sladké dobroty. To je ostatně jednou z výhod knihy – každý si zde najde to, co jej zaujme. Recepty na pečivo klasické i neobvyklé, domácí i cizokrajné, slané i sladké… Plus několik receptů určených cíleně pro domácí pekárnu.

Z textů čiší léta a léta zkušeností, každý recept je evidentně opakovaně vyzkoušen a díky tomu doplněn radami, jak jej lze v případě nutnosti zjednodušit nebo vylepšit. V závěru samozřejmě nechybí rejstřík pojmů – dozvíte se tak o omládku, nátěstku, poliši nebo třeba odokáči 😉

Jen jedno varování – domácí pečení je silně návykové, takže aspoň u nás už máme několik víkendů každé ráno jiný druh pečiva 😀

Hodnocení


Ruce v mouce – Iva Trhoňová
CPress, 2017, 192 stran
978-80-264-1688-3

Anotace

Připravit domácí pečivo není složitá věc. Nechte se autorkou provést světem pečení z kvásku i z droždí. V knize najdete všechny potřebné informace: Jak si připravit kvásek, jak se o něj starat, jaké pomůcky a suroviny k pečení použít. Inspirujte se fotografiemi lahodného pečiva a vyzkoušejte recepty na kváskový chléb, kváskové pečivo, chleby s droždím, bagety, rohlíky, dalamánky, večky, žemle a bulky, tyčky, placky, pizzy, kynuté sladkosti, ale i recepty na typické zahraniční pečivo.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print