Zabíjí zvíře nebo člověk? Bioinformatik na stopě vražedné šelmy

V lesích Montany byla zavražděna mladá žena. Profesor bioinformatiky Theo Cray právě ve stejné oblasti dokončuje svůj terénní výzkum, a protože se ukáže, že se jednalo o jednu z jeho studentek, která shodou okolností v Montaně prováděla vlastní výzkum, policie jej zatkne kvůli podezření z vraždy. K celému případu se tak dostává jako „slepý k houslím“, neboť se záhy zjistí, že za smrt jeho studentky může medvěd. Theo je jiného názoru – jeho teoriím ale policie nevěří, a tak se rozhodne pátrat na vlastní pěst.

Šelma je debutovým thrillerem amerického mága a iluzionisty Andrewa Mayna, který zaútočil na knižní žebříčky a byl přeložen do několika jazyků. Stojí opravdu za to? Řekla bych, že ano, byť bych jej do žebříčku TOP knih řadila spíše na nižší příčky 🙂 Nicméně – Andrew Mayne rozhodně umí psát velmi čtivě. Díky krátkým kapitolám zhltnete celý román za chvíli a rozhodně se nebudete nudit.

Příběh je napínavý a indicie vedoucí k vyřešení případu jsou podávány opravdu zajímavou formou z pohledu vědce – tj. ne policisty, detektiva, exdetektiva, patologa… jako je tomu v současných thrillerech často. Vědce navíc ze zcela nekriminalistického oboru jakým je bioinformatika, a tudíž i nezkušeného z pohledu klasických vyšetřovacích metod. To je velkým plusem i menším mínusem celé knihy.

Theo je totiž podivín, samotář, společensky neobratný a rozhodně ne prvoplánově sympatický „hrdina“. Díky svému povolání má neobvyklý pohled a čtenáři často předkládá odbornější pasáže, které vysvětlují jeho postupy – autorem jsou však naštěstí popsány dostatečně srozumitelně. Navíc se v knize motá do práce policie, která je kvůli tomu vykreslena jako trochu neschopná, a je upozaděna do role věčného odpůrce a pochybovače. Na druhou stranu i to je vlastně rozumně v ději vysvětleno.

Velké finále celého Theova pátrání je v knize bohužel trošku „urychleno“ – pro větší spád děje, ale na úkor přidání více detailů a také motivací, které by celý příběh učinily reálnějším. Škoda. Věřím ale, že i tuto drobnost autor časem vychytá a druhý díl série – Hračkář, který letos vyšel – již bude aspirovat na plný počet hvězdiček 🙂

Hodnocení


Šelma – Andrew Mayne
The Naturalist, překlad Petra Diestlerová
Kalibr, 2018, 360 stran
978-80-7617-017-9

Anotace

Profesor bioinformatiky Theo Cray nemá nejlepší ráno. Automat na led nefunguje, a navíc se mu do motelového pokoje dobývá policie. Že je hlavní podezřelý z brutální vraždy své bývalé studentky, se však dozví, až když je jeho účast na otřesné události vyloučena. Zdá se totiž, že mladou dívku v montanských lesích rozsápal medvěd. Jenomže profesor Cray je díky svému povolání zvyklý vidět vzorce tam, kde ostatní nacházejí jen chaos. A tak si všimne něčeho, co ostatní přehlédli. Něčeho nepřirozeného. Něčeho zjevně provedeného lidskou rukou. Theo pochopí, že tohle zvěrstvo nespáchalo žádné zvíře, nýbrž člověk, a že to rozhodně neudělal poprvé. A protože mu policie nevěří, začne mu být jasné i to, že je zřejmě jedinou osobou, která může zabijáka zastavit. Theo je sice lépe obeznámený s digitálními kódy a mikroby než s vyhodnocováním forenzních důkazů, nyní však musí uplatnit všechno, co umí, na zcela novou oblast výzkumu. A udržet se přitom o krok napřed nebezpečně vynalézavým sériovým vrahem… v jehož existenci navíc nevěří nikdo kromě něho.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print