Znamení Bohyně předpovídá zkázu – Světla na obloze

Na ostrově Skan se vše řídí pověrami a znameními, které jeho obyvatelům předává Bohyně pomocí světelné záře na obloze. Když se znovu po sedmnácti letech objeví výstražná červená světla, lidé se začnou připravovat na smrtící nákazu, které bylo toto znamení vždy předzvěstí. Tentokrát se ale na Skan blíží i další nebezpečí – drsní Ørové, kteří vyhnali obyvatele ostrova kdysi dávno z jejich původního domova, a o jejichž brutalitě kolují legendy…

Čistokrevná fantasy pro mládež umístěná na mrazivý a zasněžený sever, v němž lidé žijí pouze v několika málo vesnicích. Její autorka Lisa Lueddecke však není seveřanka, jak by člověk díky zvolenému prostředí téměř předpokládal, nýbrž mladá Britka, která svou kariéru začínala jako knižní blogerka 🙂

Vždycky mluvila o hvězdách. Už jako dítě. Mnohokrát se jí ptal, proč ji hvězdy tak fascinují, a pokaždé odpověděla něco jiného.
„Protože nevím, co hvězdy vlastně jsou.“
„Protože vyprávějí příběh, jehož začátek ani konec se nikdy nedozvíme.“
„Protože symbolizují, že i když svět zrovna tone v temnotě, někde stále existuje světlo.“
(s. 180-181)

Hlavní hrdinkou příběhu je sedmnáctiletá Ósa – dívka, kterou vlastní otec a sestra nepřímo viní ze smrti matky, jež nepoznala, protože zemřela krátce po jejím porodu, když naposledy zazářila na obloze červená světla. Dívka milující hvězdy, mezi nimiž nalézá svůj klid. Dívka, která si není jistá svým postavením v celém společenství a jejím jediným přítelem je o něco málo starší Ivar. Právě z jeho pohledu je také příběh částečně vyprávěn. Jejich cesty se totiž rozdělí ve chvíli, kdy se Ósa vydá do hor hledat Bohyni, aby ji požádala o radu. Sledujeme tak její náročnou cestu do neznáma i dění ve vesnici, která se snaží připravit na nájezdníky, proti nimž mnoho šancí nemá. A navíc se blíží nemoc.

Lisa dokázala ve svém příběhu vytvořit legendu, jíž byste uvěřili, kdyby vám ji někdo v zimě vyprávěl u rozpáleného krbu na dalekém severu, nejlépe třeba Islandu. Vypíchnout určitě musím nádherné popisy prostředí, které dokonale vykreslí atmosféru a vy tak máte tendence zalézt si pod deku s šálkem čaje. Celý děj pak plyne poklidně, opravdu jako vyprávění nějakého stařešiny. Na druhou stranu si tak moc nepřijdou na své například milovníci akce nebo nějakých hluboce promyšlených zápletek či mrazivého napětí. Příběh mi spíše připomínal klasické dlouhé fantasy ságy.

Sama jsem zvědavá, co autorka pro Skan vymyslela dále. Děj prvního dílu série, u níž zatím nebyl stanoven počet dílů a v zahraničí zatím vyšel pouze druhý díl s názvem A Storm of Ice and Stars, je totiž ukončen závěrem, který je najednou v kontextu celého dílu trošku překotný a z mého pohledu takový zvláštní. Možná jej ale více osvětlí právě další díly, určitě se na Skan ráda vrátím 🙂

Hodnocení


Světla na obloze – Lisa Lueddecke
A Shiver of Snow and Sky, překlad Eva Motýlová
King Cool, 2019, 304 stran
978-80-7585-594-7

Anotace

Ósa, sedmnáctiletá dívka, žije se svou rodinou na nehostinném a chladném ostrově a musí si, spolu s ostatními, své živobytí tvrdě zasloužit. Život na ostrově by ovšem plynul bez větších zvratů, nebýt nepříjemné epidemie, která si jednou za čas vybere na životech ostrovanů krutou daň.
Lisa Lueddecke rozehrála ve svém díle příběh, který plyne ve svižném tempu a obsahuje všechny prvky dobrého fantasy příběhu – propracovaný svět obývaný zvláštními bytostmi i linie příběhů popisujících emocionální dramata, touhy a rozdílné charaktery postav. Tyto postavy pod tlakem dramatických okolností objevují samy sebe, svou pravou motivaci a své skryté síly a schopnosti.
Ósa se vydá na strastiplnou cestu s cílem zachránit svůj lid a zastavit zbytečné umírání. I když si sama o sobě myslí, že je veskrze neužitečná, dokáže čtenáři i lidem ze svého milovaného ostrova Skan, že naděje nikdy neumírá, pokud se byť jen jediná slabá a bezvýznamná lidská bytost odmítne vzdát.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství King Cool. Světla na obloze si můžete pořídit v knihkupectvích Knihy Dobrovský.

Profil knihy na ČBDB.cz.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print