Vyhoďme ho z kola ven

Znáte slavný oscarový film Miloše Formana Přelet nad kukaččím hnízdem? A co jeho knižní předlohu? Román Vyhoďme ho z kola ven napsal americký spisovatel Ken Kesey a stal se jeho debutem. Z jeho zfilmování ve skutečnosti moc nadšený nebyl – kvůli sporům a změně vypravěče děje ho údajně ani neviděl.

Vyhoďme ho z kola ven Ken Kesey

K napsání románu z prostředí psychiatrické léčebny autora inspirovala jeho dobrovolnická  účast ve výzkumu halucinogenů. Příběh, vyprávěný z pohledu mohutného indiána Bromdena, který trpí schizofrenií a předstírá, že neslyší, a tudíž ani nemluví, se odehrává na uzavřeném oddělení ústavu pro duševně choré, kterému vládne pevnou rukou vrchní sestra Ratchedová. Zavedené pořádky jí ale naruší příchod McMurphyho, kriminálníka, rváče a karbaníka, který se do ústavu nechá zavřít, když předstírá pomatenost, aby nemusel pracovat. Celé oddělení naprosto rozloží – narušuje řád, dovolí si postavit se vrchní sestře, přítomné pacienty se snaží „probudit“ k životu. A to samozřejmě nezůstane bez odezvy.

Román trpce poukazuje na příšerné poměry, které v celém zařízení vládnou, stejně jako na léčebné metody, jimiž se vynucuje pořádek. A předkládá otázku zachování lidské důstojnosti i v takovýchto podmínkách. V další rovině neváhá předložit otázku, nakolik je v pořádku vzepřít se autoritám i nakolik může být vše jen bojem s větrnými mlýny. Nicméně, vnitřní svobodu vám nikdo vzít nemůže. Nebo ano?

Ačkoli je téma velmi zajímavé, kniha mi ve skutečnosti moc nesedla. Zhruba první třetinou jsem se musela vyloženě prokousat, pak se děj s příchodem McMurphyho začal více rozjíždět. Čtení také ztěžuje prolínání reality s fantazijními představami a sněním. Nicméně závěr, ať už jej očekáváte nebo ne, vás stejně srazí na kolena.

Srovnání se slavným filmem tentokrát poskytnout nemohu, protože jsem ho ještě neviděla, ale pokud vy ano, budu ráda, když mi do komentářů napíšete, jak se vám líbil.

Hodnocení


Vyhoďme ho z kola ven
(zdroj: Databáze knih)

Vyhoďme ho z kola ven – Ken Kesey
One Flew Over the Cuckoo’s Nest, překlad Jaroslav Kořán
Argo, 2010, 282 stran
978-80-257-0265-9

Anotace

Slavný román amerického autora Kena Keseyho, jenž se v 60. letech minulého století stal spisovatelskou ikonou květinových dětí, vypráví příběh nezkrotného opozičníka McMurphyho, muže, který raději než do pracovního tábora nastoupí do sanatoria pro choromyslné a začne tu zavádět vlastní, svobodnější pravidla. Protivníkem je mu sestra Ratchedová, která by šla přes mrtvoly, jenom aby zákon a předpisy nikdo nepřekračoval.


Vyhoďme ho z kola ven na ČBDB.cz – přečteno v rámci květnové výzvy Čtenářského klubu.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print