Prokletý londýnský věžák a další příběh Petera Granta

Novodobá čarodějnická série Bena Aaronovitche zasazená do srdce britské metropole už vás pravděpodobně někde „trkla do oka“ – má totiž krásně nápadité obálky, ve kterých je radost hledat drobné narážky na děj odehrávající se v knížce 🙂 Tak se pojďme společně podívat na její 4. díl (na blogu najdete i článek o předchozím díle), který začíná… samozřejmě mrtvolou. A ne jednou.

Prokleté domovy

Peter Grant má tentokrát co dělat nejen s mrtvolami, slavným urbanistou, co zničehonic vkročil před jedoucí metro, ale taky ztraceným starobylým grimoárem a podivnými pletichami na londýnském „nadpřirozeném“ tržišti. Nemá to tentokrát chlapec nijak jednoduché a navíc se v rámci řešení případu musí přestěhovat do věžáku postaveného zvráceným architektem a obývaného samými podivnými individui.

Celý děj se točí, jak už bylo naznačeno, kolem jednoho domu a autor tak čtenáře zásobí nemalým množstvím architektonických a stavařských popisů, které jsou spolu s jeho nemalou zálibou v obšírných popisech samotného Londýna místy až nudné. Musím říct, že jsem se knihou oproti předchozím dílům trochu prokousávala a někdy se v ději maličko ztrácela. Naštěstí to ale zachrání poslední cca čtvrtina knihy, kdy děj konečně graduje až do samotného bombastického zvratu na samotném konci.

Zkrátka a dobře, doufám, že se autor v Záludném létě zase vrátí k tomu svižnému, čtivému a zábavnému textu, který umí 🙂

Hodnocení

3z5


Prokleté domovy

Prokleté domovy – Ben Aaronovitch
Broken Homes, překlad Milan Žáček
Argo, 2017, 264 stran
978-80-257-2087-5

Anotace

Začíná to jako obvykle – mrtvolou. Ale kdo v tom má tentokrát prsty? Běžný sériový vrah, nebo společník zvráceného kouzelníka známého pod přezdívkou Muž bez tváře? Než se policejní konstábl Peter Grant v novém případu zorientuje, pod soupravu metra vkročí londýnský urbanista a zmizí jistý starobylý grimoár. V Londýně nic neobvyklého. Ale pak se k Peterovi donesou zvěsti o prazvláštních událostech v oblasti Elephant and Castle, které se točí kolem věžáku navrženého bláznem, postaveného šarlatány a obývaného těmi největšími zoufalci. Mají tyto skutečnosti nějakou spojitost? A pokud ano, proč k nim proboha muselo dojít až na jižním břehu Temže, kde jindy chcípnul pes? Promiň, Toby.


Prokleté domovy na ČBDB.cz.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print