Hana: příběh žloutkového věnečku

Jak dokáže jeden nesnědený zákusek změnit život? Až přespříliš snadno, jak zjistí devítiletá Mira v roce 1954, když drsnou hrou osudu přichází o svou rodinu, sama přežije jen díky náhodě a dostává se do péče své jediné příbuzné, podivínské tety Hany.

Hana

Alena Mornštajnová rozbouřila svou Hanou vlny české literární kotliny a pravděpodobně nebude mnoho z vás, kteří byste o ní ještě neslyšeli. I když se nejedná o její první dílo (tím byla v roce 2013 Slepá mapa), rozhodně je ale průlomové s ohledem na širokou čtenářskou obec. A to nejen u nás, ale i ve světě, Hana byla přeložena minimálně do 14 jazyků a Národní divadlo Brno a Klicperovo divadlo v Hradci Králové uvedly její divadelní adaptaci.

Těžko napsat o Haně něco, co ještě nikde nezaznělo, proto se pokusím spíše shrnout to, co mě zaujalo. Jako první bych vypíchla neuvěřitelně čtivý a jednoduchý způsob vyprávění i přesto, že v něm poznáváme osudy celkem tří generací jedné rodiny. V knize nejsou žádné zdlouhavé popisy a i když je příběh neskutečně emotivní, nikde nesklouzává do klišé.

Hana

Za zmínku stojí také to, že přestože děj přibližuje dobu 2. světové války a holokaustu, oproti jiným knihám, které z těchto témat čerpají, je nepodává jako to „nejdůležitější“ a naopak přibližuje i další osudy postav přeživších tyto hrůzy. A do třetice – tím, že příběh částečně vychází z reálných událostí a autorka místo děje velmi dobře zná, připadáte si během čtení, jakoby mluvila o vaší rodině, vtáhne vás do života svých hrdinek, nepustí a na konci neskutečně dojme. A to umí málokdo.

Zkrátka a dobře, nenechte se odradit velkou popularitou Hany, není to jen marketingový tah, ale zasloužená pozornost.

Hodnocení


Hana

Hana – Alena Mornštajnová
Host, 2018, 310 stran
978-80-7577-424-8

Anotace

Existuje-li něco, co prověřuje opravdovost lidského života, pak je to utrpení. A existuje-li něco, co život znehodnocuje, pak je to utrpení, které člověk působí jiným. Jenže co když je přesto nevinen? Co když je to všechno jen shoda okolností a člověk je pouze bezmocným nástrojem osudu? 
Je zima roku 1954 a devítiletá Mira se přes zákaz rodičů vypraví k řece jezdit na ledových krách. Spadne do vody, čímž se její neposlušnost prozradí, a je za to potrestána tím, že na rodinné oslavě nedostane zákusek. Nevinná příhoda z dětství však pro Miru znamená zásadní životní zvrat. Následuje tragédie, která ji na dlouhá léta připoutá k nemluvné a depresivní tetě Haně a odhalí pohnutou rodinnou historii, jež nadále popluje s proudem jejího života jako ledová kra. Příběh, který vychází ze skutečných událostí, popisuje Alena Mornštajnová ve strhujícím tempu a se smyslem pro dramatičnost, až má čtenář pocit, že sleduje napínavý film. Zůstává jen otázka, zda se kra osudu nakonec přece jen rozpustí… 


Hana na ČBDB.cz.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print