Včelí královna – příběh o naší skutečné tváři

Včelí královna je příběhem plným mladé lásky, záhad, zamyšlení, ale i magie a nadpřirozena. Je to příběh plný výčitek svědomí, vyloučení ze společnosti a odpuštění. Je to příběh, co Vás donutí se zamyslet nad tím, jaký obraz sama sebe ukazujeme světu. A zda to je opravdu naše skutečná tvář.

Příběh Včelí královny, jejíž název je vysvětlen až někdy v závěru a možná se nad ním zamyslíte vlastně až knihu dočtete, je opravdu skvěle napsaný. Odehrává se v malém městečku Kostispáry někde na americkém venkově plném lánů kukuřice a ospalých horkých dnů. Jeho hlavním hrdinou je Finn, který žije se svým starším bratrem Seanem. Táta jim zemřel a máma se znovu vdala a nechala je starat se o sebe navzájem. Finn je svůj a není ve společnosti příliš oblíben, se svým bratrem má také křehký vztah, neboť kvůli tomu, aby se o Finna mohl starat, opustil Sean školu a začal pracovat jako záchranář.
O to horší je Finnovo postavení ve chvíli, kdy se ztratí Roza – tajemná cizinka s evropským přízvukem, která se jednoho dne objevila ve stodole domu, kde bratři žijí, a postupně se stala členkou jejich malé rodiny. Finn totiž viděl, jak Rozu někdo unesl, nebyl však schopen pořádně popsat, jak dotyčný vypadal. A co hůř, nikdo mu vlastně ani nevěří, že Roza neodešla sama stejně tak podivně, jako se v městečku objevila.
Postupně v příběhu proplouváme horkým létem a nahlížíme do Finnova života, poznáváme obyvatele Kostispár, ve kterých všichni ví o všem a nikdo neví nic přesně, a hlavně společně s Finnem potkáváme Petey – dívku, která jej okouzlí natolik, že s ní tráví celé noci povídáním u ohně nebo výlety krajinou v koňském sedle. Nebyly by to ovšem Kostispáry, kdyby se v nich nedělo něco neobvyklého. Jsou totiž plné magických spár, do nichž můžete snadno vklouznout, aniž byste o tom věděli…
Kromě vyprávění Finna se dozvídáme více také o Roze – její příběh je stejnou měrou „reálný“ jako protknutý magičnem. Co se seběhlo od jejího únosu a jak se vlastně ocitla v Kostispárech? To už si budete muset přečíst sami 🙂
Ze začátku se možná budete v ději lehce ztrácet – do chvíle, než Vám dojde, že se jedná o příběh s prvky nadpřirozena (teď už máte výhodu – já to třeba nevěděla, četla jsem knihu bez jakéhokoli předchozího tušení o čem je a do jakého žánru spadá), a než se zorientujete v jednotlivých postavách. Pak už se ale nebudete moci odtrhnout a budete neustále přemýšlet, jakým směrem se příběh stočí.
Laura Ruby má svůj osobitý styl, oprávněně oceňovaný kritiky i čtenáři (a za zmínku stojí i velmi dobrý překlad!). Kniha je nabitá emocemi, plná nečekaných zvratů, někdy děsivá a jindy zase romantická, přitom ale velmi čtivá. Dotýká se žánru young adult, fantasy, thrilleru i hororu, ani jedním z nich ale není. A myslím, že pokud bych se někdy dostala ke znovu přečtení, užiji si ji zase, protože už uvidím všechny náznaky a spojující prvky příběhu, které mi čtení opět ozvláštní.
Hodnocení
 

Včelí královna – Laura Ruby
Bone Gap, překlad Kryštof Herold
Fragment, 2016, 312 stran
978-80-253-2929-0
Anotace
 
Láska a ztráta, magie a záhady, vina a odpuštění. Neobyčejný příběh o tom, že tvář, kterou ukazujeme světu, se vždy liší od toho, kým skutečně jsme. 
Všichni vědí, že Kostispáry jsou podivné místo. Jsou totiž plné spár – takových, které vás zachytí i těch, jimiž se můžete propadnout a zmizet navěky. Takže když zmizí mladá a krásná Roza, nikoho to moc nepřekvapí. Není první ani poslední, kdo od bratrů O’Sullivanových utekl. 
Finn O’Sullivan ale ví, že to bylo jinak. Roza byla unesena nebezpečným mužem, jehož tvář si nedokáže vybavit. Ale lidé i policie mu už dávno přestali věřit. A jeho brácha Sean? Ten nemá daleko k tomu, aby na plnou pusu řekl to, co si beztak všichni myslí. 
Že je to všechno Finnova chyba.



Malý bonus na závěr – Kostispáry (neboli původní anglické Bone Gap) skutečně existují 🙂 Najdete je v americkém Illinois.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print