Deníky fejsbukové matky

S největší pravděpodobností jste o ní už někdy slyšeli nebo jste četli jeden z jejích příspěvků. Stačí mít Facebook a/nebo nějakou matku s dětmi ve svém okolí 🙂 Lucie Nachtingallová si píše „deník“ ve formě zápisků na sociální síti Facebook a baví tím nejen své přátele, ale i velmi široký okruh dalších lidí a fanoušků. Nedávno jí vyšla druhá kniha, která na tento způsob komunikace odkazuje, není však pouhou kopií příspěvků, které si můžete na síti přečíst (i když tak na první pohled vypadá).

V první knize se s fejsbukovou matkou seznamujeme poprvé… Jedná se totiž o příspěvky, které dosud nebyly zveřejněny pro všechny a se kterými Lucie „začínala“ (2009-11). V druhé knize se dostáváme k nezveřejněným příspěvkům z let 2012-14. Jak jste již nejspíše vytušili, celá kniha je opravdu napsána formou facebookových statusů. Nic víc, nic míň 🙂

Kraťounké příběhy ze života vměstnané do několika slov, občas doplněné všeříkající fotkou. Číst je můžete postupně, od konce, nebo třeba na přeskáčku, je to vlastně jedno. Forma jistě vyhoví i náročným čtenářkám – matkám, které na celou kapitolu mají čas jen občas 🙂 Co je ale podstatné, určitě se u nich pobavíte.

V prvním díle se seznamujeme s rodinou Lucie – dvojčátky Viki a Fandou, nejmladší Bětkou, jejich tátou Františkem i domácím zvířectvem. Děti jsou ještě relativně malé a život s nimi s sebou nese mnohá dobrodružství, deník je proto protkán velkým množstvím opravdu humorných situací, ve kterých se najde nejedna matka.

Deník fejsbukové matky pokračuje… pokračuje tím, čím si projde každá máma. Děti jsou již ve škole či ve školce a je čas se vrátit do zaměstnání. Lucie to vzala opět po svém a tak máme možnost si přečíst i o úskalích začínající podnikatelky. I pracovní záležitosti ovšem notně ovlivňuje tříhlavá smečka, postupně doplněná o další zvířecí kamarády a občas navýšená o dětské kamarády „vypůjčené“. A to už je panečku co zvládat 🙂

Nejen díky nové Luciině práci se navíc dostáváme i do mnoha koutů České republiky a s rodinkou absolvujeme hned několik výletů. Deníkové pokračování je navíc oproti prvnímu dílu doplněno i bonusovým materiálem – najdeme tak zde třeba recept na vanilkové rohlíčky (příspěvek o nich najdete v obou dílech) nebo právě tipy na výlety včetně podrobně popsané hry pro děti.

Co mi v denících chybělo? Komentáře pod jednotlivými statusy 🙂 Nejen, že se člověk pobaví občas i u nich, ale nemusel by pak googlit třeba jak se jmenuje všech 7 trpaslíků (utkvělo mi z 1. dílu) a nebo která zelenina vypadá jako krepák (najdete v 2. díle). Na druhou otázku ale aspoň najdete odpověď přímo na FB stránce Deníku fejsbukové matky – třeba budete mít lepší tip než já…

Co mě zaujalo? Statusová forma, velká čtivost příspěvků (ne každý umí napsat příběh v pár slovech), humorný nadhled autorky, možnost nečíst příběh lineárně a hlavně to, že jsou to příběhy opravdu ze života…

Co mě trošku zklamalo? Typografické chybky – např. zdvojené mezery, ale i odlišný formát data. Statusy komentující aktuální dění ve světě – což je velmi subjektivní názor, osobně mi tam přišly tak nějak nepatřičně navíc, na druhou stranu ale je asi logické, že byly zahrnuty také, protože odpovídají tomu, co Lucie opravdu psala.

Kam pro knihu? Přímo do nakladatelství Omega, kterému děkuji za poskytnutí pokračování Deníku, nebo do Knihy Dobrovský, kde rovněž najdete ke koupi oba díly.

Hodnocení


Deník fejsbukové matky – Lucie Nachtigallová
Omega, 2016, 160 stran
978-80-7390-504-0

Anotace

Knížka, kterou držíte v ruce, je naprostým unikátem. Je to totiž zřejmě jediná kniha na světě, která je napsaná pouze s pomocí statusů.Je to kniha, ve které nenajdete klasický začátek ani konec. Nemá strhující děj, ba ani žádnou hlavní dějovou linku. Nemá ani ilustrátora či slavného spisovatele, jak bývá zvykem. Nemá dokonce kladného či záporného hrdinu. Můžete ji začít číst zepředu, zezadu, nebo třeba i odprostřed, a přesto vám nic neuteče.Je plná statusů. Obyčejných, ale přesto neuvěřitelných, vtipných, nepředvídatelných minipříběhů, které přináší sám život. Příběhů matky tří dětí, věčně pracujícího manžela, psa, želvy, šneků a několika koček. Matky, která má neobyčejný smysl pro humor, sebeironii a schopnost vypointovat své příběhy coby maminky na mateřské dovolené do statusů, ve kterých se budete možná poznávat i vy a u jejichž čtení se budete nepřetržitě usmívat. Knížka, kterou (a v tomto případě nejde o klišé) napsal s úsměvem na rtech sám život.

Deník fejsbukové matky pokračuje… – Lucie Nachtigallová
Omega, 2017, 208 stran
978-80-7390-356-5

Anotace

Specifický smysl pro humor, sebeironie a další stovky vtipných příběhů mámy od tří dětí, kterou jste mohli poznat už v prvním díle Deníku fejsbukové matky, tlačí na naši bránici snad s ještě větší silou než předtím.Peripetie, které rodiče, dvojčata Viki a Fandu, jejich malou sestru Bětku a domácí zvěřinec denně potkávají, tentokráte zahrnují statusy z let 2012 – 2014. Jak to dopadne, když se přetížená matka rozhodne ještě kromě plození, rození, kojení a výchovy dětí podnikat? Věřte, že se budete smát od první do poslední stránky. Stejně jako u prvního dílu i zde platí, že knihu můžete začít číst zepředu, zezadu, nebo třeba i odprostřed, a přesto vám nic neuteče. Všude se chytnete a všude se poznáte.


Máte rádi příběhy, které píše rodičovský život?
Co říkáte na tyto „internetové“ autory?
Setkali jste se s tím, že vás pak v knize zklamali a nebo Vás naopak ještě více pobavili?
Jak se stavíte třeba k Deníčku moderního fotra nebo k Dítěti školkou povinnému? 🙂
A když už jsme u toho Facebooku – nezapomeňte tam sledovat také Tyrkysovou knihovničku!

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print