Apokalypsa Z: Začátek konce

Ve světě se objevuje nový neznámý a vysoce nakažlivý virus. Lidstvo s napětím sleduje zprávy o jeho šíření po celém světě. Hlavní hrdina, právník žijící po smrti manželky pouze s milovaným kocourem Lúculem, je vnímá zprvu s malým zaujetím (koneckonců se „to“ děje na druhé straně světa), později ale čím dál pozorněji. Nakonec totiž nákaza dorazí i do Španělska a začíná jít do tuhého.

Španělský spisovatel (a právník) Manel Loureiro využil pro svou trilogii Apokalypsa Z, jejíž prvním dílem Začátek konce je, deníkovou formu. A rozhodně to nebyl špatný krok. Společně s hrdinou totiž můžeme prožívat rozpad celého světa (téměř) autenticky – zprvu díky zápiskům na blogu, který si založil jako součást smíření se s odchodem své ženy, později pak ve formě ručně psaného deníku.

Knih a filmů o (zombie) apokalypsách už bylo napsáno a natočeno nespočet. V čem je ale tato zajímavá? Hlavní hrdina rozhodně není dokonalý. Je to obyčejný člověk, nemá žádný speciální výcvik, do rozpadu civilizace dělal kancelářskou práci. Není to Rambo, neobjeví v sobě netušené kvality. V deníku píše vše, nevyhýbá se vulgaritám, které jsou v některých případech na místě, nezřídka je mu špatně, brečí, zvrací, nebo se musí opít, aby vůbec zvládl vstřebat to, co se mu děje. Je prostě lidský a díky tomu je celý příběh děsivý i úsměvný.

Kniha má své mouchy – zarytí fanoušci zombie hororů by jich vytkli asi ještě více, než já, ale pro mě, jako laika tohoto žánru, se jich pár našlo. Občas činy hlavního hrdiny nenápadně směřují k tomu, aby se mu v budoucnu hodilo to, co právě udělal, někdy děj trochu postrádá logičnost, chybí vysvětlení. Pokud se ale o tohoto oprostíte (a nebudete třeba dumat nad tím, jestli by se měli zombíci časem rozpadat nebo ne) – Apokalypsu Z si užijete a budete se těšit na další díly. Naštěstí ten druhý – Temné dny – už letos u Arga vyšel 🙂

Hodnocení


(zdroj: Argo.cz)

Apokalypsa Z: Začátek konce – Manel Loureiro
Apocalipsis Z. El principo del fin, překlad Ondřej Nekola
Argo, 2016, 312 stran
978-80-257-1776-9

Anotace

Je konec civilizace. Neexistuje internet, televize ani mobilní telefony. Nezbývá nic, co by člověku připomnělo, že je lidským tvorem. Apokalypsa začala. Teď zbývá jediný cíl: PŘEŽÍT!

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print