Dám ti slunce, dám ti celý svět

Jude a Noah. Bratr a sestra, dvojčata. Stejní a přece tak rozdílní. Byli téměř jedno tělo, jedna duše, dokončovali za sebe věty, udělali by pro sebe cokoli. Pak ale přišel zlom, všechno se rozbilo a jejich svět už nebyl takový jako dřív.

O Jandy Nelson už jste možná slyšeli – tato autorka young adult knih zabodovala už svou prvotinou Nebe je všude. A svůj osobitý styl zvládla zúročit na 100 % i v Dám ti slunce. Hořkosladký sourozenecký příběh psaný ze dvou odlišných, a přece tak podobných pohledů, je napsaná tak skvěle, že omluvíte i lehce patetický závěr. Autorka navíc dokáže psát tak, že se od knihy nebudete chtít odtrhnout. A ve chvílích, kdy to náhodou dokážete, o ní budete přemýšlet 🙂

Žádná z postav, hlavních i vedlejších (z nichž nejvýraznější je tajemný Brian), není černobílá. Všechny mají své vady, slabosti, zvládají odlišně své úspěchy i selhání, opravdu lidsky reagují na náročné životní situace. Díky tomu je celý příběh poskládaný do věrohodné mozaiky, která odráží (někdy až krutě upřímně) současný svět napříč celou šíří společnosti. Hrdinové se navíc potýkají s tématy, která se dříve nebo později dotknou každého z nás.

Fanart by Oksana / EnotRobin (zdroj: Deviant Art) – Noah a Brian 🙂

Dám ti slunce je plné metafor, fantazijních představ, barev, obrazů… které korespondují i s jedním z ústředních témat celého příběhu. Výtvarno je jednou z hlavních linek i hybatelem děje. A jde vidět, že autorka jej má opravdu ráda a dokáže toto nadšení čtenáři předat. Díky tomu si celou knihu opravdu užijete.

Hodnocení


(zdroj: CooBoo)

Dám ti slunce – Jandy Nelson
I’ll Give You the Sun, překlad Veronika Volhejnová
CooBoo, 2016, 360 stran
978-80-7544-055-6

Anotace

Některým lidem je prostě souzeno potkat se ve stejném příběhu. Jude a její dvojče Noah jsou si neuvěřitelně blízcí. Když je jim třináct, Jude pochopí, že je krásná a Noah zas, že je gay. Třináctiletý Noah má kromě své sestry už jen jedinou lásku: kreslení. A dělá všechno pro to, aby se dostal na prestižní uměleckou školu. Jude naproti tomu víc řeší kluky. O tři roky později je všechno jinak. Na školu snů se dostala Jude, ale je z ní zakřiknutá šedivá myška, co se schovává za své výtvory. Z Noaha se stal pařmen a lamač dívčích srdcí. A jejich máma je mrtvá. Dvojčata spolu skoro nemluví a ani jeden nedokáže říct proč vlastně. A jejich příběhy jsou bez toho druhého jen z poloviny kompletní. Podaří se jim najít k sobě zase cestu, poskládat svůj svět a získat tak šanci na šťastný život?

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print